Следвайте ни

В Деня на будителите Карлово връчва награда „Д-р Иван Богоров“

Призът за чистотата на българския език се дава за втори път

viber icon

По случай 1 ноември, Ден на народните будители, в Карлово ще бъде връчена националната награда „Д-р Иван Богоров“. Призът е за чистотата на българския език в литературни и научни произведения и се присъжда за втори път. Съгласно  нейния  статут направените предложения бяха обявени  в сайта на Община Карлово и в медиите. По реда на внасяне те са  за Виолета Карамфилова Станиславова – поет, писател, журналист и редактор, Борислав Ганчев – поет и писател за деца и възрастни,  Евгения Хука–Вълкова – поет и рецитатор, общественик,  Благовеста Йорданова Касабова – литературен критик, историк и публицист.

Наградата бе учредена от община Карлово по инициатива на Дружеството на българските писатели от Розовата долина, кмета на Карлово Емил Кабаиванов и Съюза на Българските писатели, в чест на книжовника, журналиста и езиковеда от Карлово д-р Иван Богоров.

Наградата ще бъде връчена в Деня на народните будители - 1 ноември 2019 г., от 17.30 часа в зрителната зала на НЧ „Васил Левски”.

Денят на народните будители ще бъде честван  с внушително шествие  по улиците на съвременния град и Старо Карлово и полагане на цветя на паметните места, свързани с книжовници, учители, просветители, журналисти, дарители. Шествието ще тръгне сутринта в 9.00 часа.

От 10.00 часа в зала „Васил Караиванов“ ще започне национален студентски семинар „Дарителство – традиция и съвременни практики“.

От 11.00 часа в къща „Райно Попович“ в Туристически комплекс „Старинно Карлово“, където е  представена възрожденската просветна школа, културният клуб на пенсионера „Гина Кунчева“ ще изпълни литературно-музикална програма.

В 18.00 часа, след тържествената церемония по връчване на националната награда за чистота на българския език трио „Тенорите“ и Държавна филхармония – Враца ще представят спектакъла „Възрождение“.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?