Следвайте ни

В Деня на будителите Карлово връчва награда „Д-р Иван Богоров“

Призът за чистотата на българския език се дава за втори път

viber icon

По случай 1 ноември, Ден на народните будители, в Карлово ще бъде връчена националната награда „Д-р Иван Богоров“. Призът е за чистотата на българския език в литературни и научни произведения и се присъжда за втори път. Съгласно  нейния  статут направените предложения бяха обявени  в сайта на Община Карлово и в медиите. По реда на внасяне те са  за Виолета Карамфилова Станиславова – поет, писател, журналист и редактор, Борислав Ганчев – поет и писател за деца и възрастни,  Евгения Хука–Вълкова – поет и рецитатор, общественик,  Благовеста Йорданова Касабова – литературен критик, историк и публицист.

Наградата бе учредена от община Карлово по инициатива на Дружеството на българските писатели от Розовата долина, кмета на Карлово Емил Кабаиванов и Съюза на Българските писатели, в чест на книжовника, журналиста и езиковеда от Карлово д-р Иван Богоров.

Наградата ще бъде връчена в Деня на народните будители - 1 ноември 2019 г., от 17.30 часа в зрителната зала на НЧ „Васил Левски”.

Денят на народните будители ще бъде честван  с внушително шествие  по улиците на съвременния град и Старо Карлово и полагане на цветя на паметните места, свързани с книжовници, учители, просветители, журналисти, дарители. Шествието ще тръгне сутринта в 9.00 часа.

От 10.00 часа в зала „Васил Караиванов“ ще започне национален студентски семинар „Дарителство – традиция и съвременни практики“.

От 11.00 часа в къща „Райно Попович“ в Туристически комплекс „Старинно Карлово“, където е  представена възрожденската просветна школа, културният клуб на пенсионера „Гина Кунчева“ ще изпълни литературно-музикална програма.

В 18.00 часа, след тържествената церемония по връчване на националната награда за чистота на българския език трио „Тенорите“ и Държавна филхармония – Враца ще представят спектакъла „Възрождение“.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?