4020

В Брезово зарязаха лозята и подгряха за местната Винария в събота

На връх Зарезан в Брезово зарязаха лозето и подгряха на Брезовската винария, която ще събере лозарите и винарите в събота, 17 февруари. Но както си е по традиция на 14 февруари кметът на общината Калин Калапанков, местният свещеник и Царят на виното отрязаха няколко лозови пръчки. 

Ритуалът бе изпълнен в лозето на Трифон Кохчиев, обявен за Цар на виното на миналия Зарезан. За здраве на стопаните, богата реколта от гроздето и пълни бъчви с вино, водосвет отслужи отец Младен.

 Сред гостите бяха още заместник-кметът по култура Цонка Палийска, представители на общинска администрация, представители на читалище „Отец Паисий – 1876 г.“, ученици от СУ „Христо Смирненски“, както и лозари, винари и други жители на град Брезово.

В Брезово и в Средногорието наричат празника Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята. В този ден се почита и православният светец Свети мъченик Трифон – покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

На 17 февруари ще бъде зарязано лозето на Тодор Ватев, което се намира срещу винпрома, а отец Младен ще направи водосвет. Община Брезово ще осигури транспорт за жители и гости от центъра на града до лозовите масиви, съобщиха от общинската администрация.

В същия ден, от 11:30 часа ще засвири гайда на централния площад, където ще се проведе празникът „Брезовска винария“. По традиция ще бъдат наградени всички майстори на виното, които технолозите и енолозите са определили за най-добри и ще бъде коронясан  тазгодишният “Цар на виното”.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?