46

В Брезово дариха майките с розова вода, бабите - с хавлия и сапун

Млади майки, акушерка и баби празнуваха заедно Бабинден в Брезово. Честването бе организирано от общината и читалището, за да се отдаде почит на жените, които оказват помощ на бял свят да се появи нов живот, както и на родилките и бабите. В него участваха всички жени, които са се сдобили с рожба през 2022 г., както  и всички, които са станали баби. Почетното място бе за акушерката и медицинския екип на Брезово. Най-активните жени в кулинарните изложби през 2022 година и певческа група “Средногорка” също се включиха в празнуването на Бабинден.

Възстановка на старинен обичай за отбелязването на Бабинден  припомни как в миналото се е посрещало бебето в семейство. Любителската театрална трупа  представи къпането на новороденото, поставянето на косичка или брадичка, за да се подчертае символично полът,  гостуването у бабата – жената, помогнала на раждането, носенето на армаган.

Втората сценка показа развитието на отношенията между снаха  и свекърва от миналото до наши дни. Сюжетът как се гримират младата и по-възрастната жена в дома развесели публиката.

Всички участници в празника получиха подарък  от Община Брезово - за бабите хавлия и сапун, а за майките шишенце с розова вода.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?