Следвайте ни

В Баня се хващат на Лазарското хоро, но само с народни носии

viber icon

В Баня подготвят голямо хоро на Лазаровден, то  ще се извие на площада, на него ще се хванат момичета и девойки от града. Проявата е утре, събота, 24 април. Тя е  под наслов „Играй, играй, Лазаре“,  красивият пролетен празник е сред най-тачените  традиции в Баня, известен още като Баненски Лазар, той е една от емблемите на града. Местните жители пазят автентичните стъпки и песента, които се играят повече от два века. 

Тази година читалището, основното училище, детската градина и кметството организират по-голям и по-красив празник. Поканени са Детската фолклорна формация „Зорница“, Фолклорен клуб „Тракийка“, Групата за изворен фолклор – всички формации са към читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Баня.

За да бъде хорото пъстро и да бъде автентично читалището в Баня кани  момичетата, които ще се хванат на него да облекат народни носии. А тези  които нямат такива костюми могат да се възползват от гардероба на читалището. Осигурили сме народни носии за всички, които желаят да заиграят красивото Лазарско хоро в Баня, каза Мария Генчева, секретар на читалището в Баня. 

Пролетните танци в Баня са истинска омая. Лазарките, облечени с народни носиии закичени с пролетни цветя, обикалят къщите, пеят пролетни песни и танцуват. На пленяваща гледка се радва и почиващите в града, както и гости от околните селища. Подготовката  вече е ход, припомниха организаторите.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?