Следвайте ни

Управителят на болницата в Сопот отказва поста, а няма конкурс за нов

viber icon

Управителят на болница „Иван Раев“ отхвърли предложението на кмета на Сопот Деян Дойнов да подпише допълнително споразумение и да продължи да ръководи болницата до провеждането на конкурс за нов управител. С това д-р Стефан  Анастасов даде категоричен знак, че болницата се нуждае от друго отношение от страна на местната власт. Липсва пряка ангажираност на  ръководния орган, вземащ решенията – Общинският съвет,  за дейността и управлението на болницата, завия д-р Анастасов.

Всеки месец на здравното заведение не достигат 25-30 хиляди лева. Въпреки, че по предложение на кмета Деян Дойнов  Общинският съвет реши да бъде взет общински заем в размер на 100 000 лева, за да бъде подкрепена болницата, това не случи, припомни управителят.

Недостигът на средства е поради силно рестриктивните лимити, които НЗОК определя на здравно заведение. Сумите са същите, каквито са и през 2014 година, а  през тези години  на няколко пъти бяха увеличавани заплатите, растат и всички останали разходи.

В същото време принципалът не оказва съдействие и не дава одобрение за търсене на взаимно изгодно сътрудничество с други водещи болници и клиники за осъществяване на общи проекти в медицинската сфера и ползването на базата.

Изцяло са неглижирани потребностите от поддържане на материалната, от подобряване и финансиране на план за основен ремонт. Предстои сливане на болницата с Медицинския център и други здравни звена, което би дало възможности за развитието на проекти в няколко посоки.

Но без яснота по поставените въпроси и проблеми не  мога да дам съгласието и да нося отговорност за по-нататъшната съдба на болницата, категоричен е сегашният управител.

Поради изтичана на договора за управление на д-р Анастасов преди няколко месеца Общинският съвет взе решение да бъде обявен конкурс за нов управител. Той обаче е бил отменен от принципала. След като сегашният управител отхвърли предложението на кмета за удължаване на договора му болницата скоро ще остане без ръководител. Не се ангажирам да посоча докога ще остана на този пост, заяви още д-р Анастасов.

Болницата в Сопот  е специализирана в долекуването и продължително лечение на хора, с неврологични заболявания и на прекарали инсулт или инфаркт. Тя обслужва район от Казанлък до Пирдоп и на юг до Калояново. В нея работят над 40 човека, като най-многобройни са рехабилитаторите. Евентуалното затваряне на здравното заведение  ще е удар и върху местното население, и върху жителите на целия регион.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?