71

Уникална изложба: Художничка подреди портрети в бившия ресторант на гара Карлово

Уникална изложба представя в Карлово художничката Пенка Минчева. Тя подреди свои картини - портрети голям формат в бившия ресторант на гарата. От прозорците към перона гледат лицата на мъже и жени, рисувани преди време с печати - любима техника на художничката.

 В експозицията художничката представя автопортрет от 2003 година – първият, нарисуван с техниката печат върху хартия. По-голямата част от портретите са с холандски лица, правени през 2007 г. и показани за първи път в галерия "Райко Алексиев" в София през същата година в съвместна изложба с Димитър Грозданов.

Интерес предизвиква и двоен портрет с близнаци, рисуван на фестивала „Процес Пространство“ в Балчик, на който са изобразени американският художник Aaron Miller и галеристката Христина Йорданова. В експозицията присъства и забележителен профил на Андрей Стоицов от 2008 г., рисуван с печат, на който е изписано "профил". С тези два портрета Пенка Минчева участва в биеналето "Август в изкуството" във Варна с куратор Румен Серафимов през 2008 година.
  Според художничката холандските лица, показвани преди години в карловската галерия, в пространството на гарата стоят съвсем различно - като хора, гледащи от прозорците на влака… „Там те носят друг смисъл - за непознати лица, видени за миг и запечатани в съзнанието, защото едната витрина гледа към улицата, по която се движат автомобили, а другата - към пероните на гарата. Това своеобразно алтернативно пространство с витрини и от двете страни като че ли повтаря един вагон с пътници, всеки вглъбен в своите мисли или в разговор със събеседник или с пейзажа.“, споделя Пенка Минчева.
  Изложбата се реализира съвместно с инициативата „Концерти на гарата“, като на Празника на розата - 25 май, от 15:30 ч. ще има и концерт, а художничката ще разкаже повече за творбите си.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?