Следвайте ни

Удостоиха петима забележителни българи с награди „Евлоги и Христо Георгиеви“

viber icon

Петима забележителни българи бяха удостоени с  националната награда „Евлоги и Христо Георгиеви“ по случай юбилеите  на двамата братя на тържествена церемония в родния им град Карлово.  

Тази година се навършват 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев. Наградите  са за принос  към българското общество в областта на образованието, бизнеса и дарителството. В церемонията   участваха председателят на Инициативния комитет за честването на юбилеите  Емил Кабаиванов, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков  и президентът на Ротари клуб - Карлово Здравко Костадинов.

Проявата събра десетки карловци, представители на бизнеса, образованието и културата от София, Пловдив и региона.

Наградата за образование  бе отредена на доц. д-р Теодор Седларски, преподавател и декан на катедра „Икономика“ на Стопанския факултет на Софийския университет, академичен директор на Центъра за икономически стратегии към  университета, а  национален представител на програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Награда за образование бе присъдена и на Илко Минев, българин по произход, популярен автор на книги. С негови  щедри дарения изцяло е ремонтирана и обновена библиотека „Класически филологии“ и е  създаден Център по архиометрия“ в Софийския университет.

В категория  „Дарителство“ също бяха връчени две награди. Едната бе за принцеса Теофана фон Саксен, от български произход, която в продължение на 30 години осигурява хуманитарни помощи за болници и детски домове в България. Принцесата е дарила на Националния исторически музей  печатите на Васил Левски и ценни предмети от нашата история.

Другата награда за дарителство бе връчена на пловдивчанина  инж. Любозар Фратев. Дарителската  му дейност обхваща домове за деца в неравностойно положение, БЧК, болнични заведения, благотворителни фондове, културни и издателски инициативи.

Националната награда за бизнес бе връчена на инж. Лилко Бочев, който от началото на 90-те години в най-трудните години на българската икономика, привлича инвестиции  и сам създава успешен бизнес в областта на машиностроенето и осигурява работни места в Карловския регион.

Наградите бяха връчени от ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, от президента на Ротари клуб – Карлово  Здравко Костадинов и от председателя на Инициативния комитет за честването  на юбилеите на братя Георгиеви Емил Кабаиванов.

На церемонията бяха връчени грамоти на децата, участници в конкурса за рисунка, организиран от Ротари –Карлово.

По-късно пред паметника на братя Георгиеви в Карлово се състоя тържествена церемония. Слова за  произнесоха проф. Анастас Герджиков, Здравко Костадинов и Емил Кабаиванов.

Братя Георгиеви са били успешни предприемачи и банкери, но те  са знаели и нещо още по- важно - да не превръщат парите в ежедневни удоволствия, а да ги  превръщат в образование, култура и духовност, да бъдат част от  българския дух, заяви в словото си Емил Кабаиванов. Днес 200 години след рождението  на Евлоги Георгиев и 195 години след рождението на  Христо Георгиев ми се ще да вземаме техния добър пример, защото няма нищо по-силно  от духа, а българският дух  ни е съхранил през годините. За него  искам тази вечер всички да си спомним и да почетем големите карловци и българи  братята Евлоги и  Христо Георгиеви.  Да бъде вечна паметта им, като е вечно Карлово, както ще бъде вечна България, каза още Емил Кабаиванов.

В чест на делото на братя Георгиеви празнични илюминации озариха небето над Карлово.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?