Следвайте ни

Удостоиха петима забележителни българи с награди „Евлоги и Христо Георгиеви“

viber icon

Петима забележителни българи бяха удостоени с  националната награда „Евлоги и Христо Георгиеви“ по случай юбилеите  на двамата братя на тържествена церемония в родния им град Карлово.  

Тази година се навършват 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев. Наградите  са за принос  към българското общество в областта на образованието, бизнеса и дарителството. В церемонията   участваха председателят на Инициативния комитет за честването на юбилеите  Емил Кабаиванов, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков  и президентът на Ротари клуб - Карлово Здравко Костадинов.

Проявата събра десетки карловци, представители на бизнеса, образованието и културата от София, Пловдив и региона.

Наградата за образование  бе отредена на доц. д-р Теодор Седларски, преподавател и декан на катедра „Икономика“ на Стопанския факултет на Софийския университет, академичен директор на Центъра за икономически стратегии към  университета, а  национален представител на програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Награда за образование бе присъдена и на Илко Минев, българин по произход, популярен автор на книги. С негови  щедри дарения изцяло е ремонтирана и обновена библиотека „Класически филологии“ и е  създаден Център по архиометрия“ в Софийския университет.

В категория  „Дарителство“ също бяха връчени две награди. Едната бе за принцеса Теофана фон Саксен, от български произход, която в продължение на 30 години осигурява хуманитарни помощи за болници и детски домове в България. Принцесата е дарила на Националния исторически музей  печатите на Васил Левски и ценни предмети от нашата история.

Другата награда за дарителство бе връчена на пловдивчанина  инж. Любозар Фратев. Дарителската  му дейност обхваща домове за деца в неравностойно положение, БЧК, болнични заведения, благотворителни фондове, културни и издателски инициативи.

Националната награда за бизнес бе връчена на инж. Лилко Бочев, който от началото на 90-те години в най-трудните години на българската икономика, привлича инвестиции  и сам създава успешен бизнес в областта на машиностроенето и осигурява работни места в Карловския регион.

Наградите бяха връчени от ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, от президента на Ротари клуб – Карлово  Здравко Костадинов и от председателя на Инициативния комитет за честването  на юбилеите на братя Георгиеви Емил Кабаиванов.

На церемонията бяха връчени грамоти на децата, участници в конкурса за рисунка, организиран от Ротари –Карлово.

По-късно пред паметника на братя Георгиеви в Карлово се състоя тържествена церемония. Слова за  произнесоха проф. Анастас Герджиков, Здравко Костадинов и Емил Кабаиванов.

Братя Георгиеви са били успешни предприемачи и банкери, но те  са знаели и нещо още по- важно - да не превръщат парите в ежедневни удоволствия, а да ги  превръщат в образование, култура и духовност, да бъдат част от  българския дух, заяви в словото си Емил Кабаиванов. Днес 200 години след рождението  на Евлоги Георгиев и 195 години след рождението на  Христо Георгиев ми се ще да вземаме техния добър пример, защото няма нищо по-силно  от духа, а българският дух  ни е съхранил през годините. За него  искам тази вечер всички да си спомним и да почетем големите карловци и българи  братята Евлоги и  Христо Георгиеви.  Да бъде вечна паметта им, като е вечно Карлово, както ще бъде вечна България, каза още Емил Кабаиванов.

В чест на делото на братя Георгиеви празнични илюминации озариха небето над Карлово.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?