4020

Учителка създаде подкаст "Карловски сказания":Първият в региона, в който участват само ученици

Янка Минева изнася уроци по родолюбие, издава вестник „Краезнание“ и „Кулинарно пътешествие из Стремската долина“ 

Карловска учителка създаде първия подкаст в региона, в който участват само ученици. Той е посветен на най-ярките личности от града от времето на Възраждането досега, за някои от които все още не се знае достатъчно.

Янка Минева, която преподава история и цивилизации в Средно училище „Васил Левски“, нарече проекта „Карловски сказания“, правейки аналогия с дейността на карловския интелектуалец, общественик и историограф от епохата след Освобождението Павел Патев. В продължение на няколко години той редовно изнасял сказки в салона на Женско дружество „Възпитание“, днес Обредния дом на Карлово. В тях разказвал за просветните дейци даскал Ботьо Петков, Брайко Хаджигенов, Христо Попвасилев.

Това не е първият родолюбив проект на учителката Янка Минева. През годините  е осъществила с ученици дузина инициативи, в които представя богатото наследство на Стремската долина.

Янка Минева е израснала в дом само на няколко метра от паметника на Васил Левски. Баба ми живееше също в Старо Карлово, до къщата на даскал Ботьо Петков, разказва тя. Поне два пъти в месеца майка ми водеше мен и сестра ми у баба и ни разказваше за даскал Христо Ботев. 

А в сърцето на Старо Карлово са се родили и живели цяла плеяда велики българи, напомня тя. Реших да разказваме за тях с учениците от 11. А клас в подкаст, защото това е една модерна форма, много актуална сред младите хора. И ако и самите те участват в нея, това ще събуди любознателността и на други техни връстници. 

Дълго носих тази идея, но тя изкристализира изведнъж, когато се запознах с живота на една почти неизвестна за Карлово личност Пенчо Радов - Книжаря. Бях много впечатлена, че името му се среща в „Кървава песен“ на Пенчо Славейков. Илия Блъсков пък е написал книга „Братя“, посветена на Книжаря. А самият Пенчо Радов издава един „Вечний календар“, който през Възраждането става първата българска книга, преведена на руски език. Издава и българско-турски и турско-български речник. И цялата му дейност е посветена на това, да обикаля българските земи и да продава книги. 

А в Карлово няма нищо за него - дори един паметен знак. Това ме провокира да го представя пред моите ученици, които са изкушени от историята, много четат и гледат аналитично на нея, разказва учителката.

Янка Минева избира първия подкаст да е посветен на Васил Левски. В този епизод участва и тя, само да представи проекта. За Апостола разказва Михаел Генков от 11. А клас. 

Проектът е за 15 епизода, в тях ще участва почти целият клас. Някои не желаят да се явят пред камера, но пък участват в събирането на материалите за темата. В подготовката не разчитаме на интернет, а на научна литература. Много ни помагат директорите на Общинския исторически музей Мария Деянова и на Националния музей „Васил Левски“ Дора Чаушева, разказва Янка Минева.

Реакциите след първите излъчвания са възторжени. Учителката получава обаждания от карловци, от нейни колеги и състуденти от цяла България. Те казват, че са възхитени, особено от представянето на учениците. 

Вече са записани седем епизода. След първия, посветен на Васил Левски, следват епизоди за Евгения Бояджиева, Ботьо Петков, Джон Ночев, за Елена Снежина. Ще запишат за Пешо Радоев - първия български балетмайстор и основател на балета у нас, за съратника на Васил Левски Ганьо Маджареца, за Райна Касабова - първата жена в света, участвала в боен полет на самолет през Балканската война. Представянето на Пенчо Радов - Книжаря ще е финалният подкаст в този проект. Учителката има намерение той да се превърне в нещо по-значимо и трайно, което да допринесе за популяризирането на този удивителен възрожденец. 

Преди десетина години Янка Минева започва да изнася уроци по родолюбие в града. Тази учебна година е провела два такива урока. Първият е посветен на Съединението и го направили в Историческия музей. На 6 септември учениците са във ваканция, но музеят се оказал препълнен. Втория урок по родолюбие посветили на Яна Начова, сестрата на Васил Левски. Говорила отново в музея,  оказали й съдействие Дора Чаушева и Христина Богданова, която е праправнучка на Яна Начова.

През 2017 г., по случай 180 години от рождението на Васил Левски, отново с ученици и учители подготвят книгата „180 причини да се гордеем, че сме карловци“. Миналата година по повод на 150 години от гибелта на Апостола учениците на Янка Минева и нейната колежка Спаска Бистрашка реализираха инициативата „150 урока за Васил Левски“. Над 350 институции в страната и чужбина на всички континенти проведоха през февруари уроци, посветени на Васил Левски. Тези уроци са видими на специално създадена платформа и интерактивна карта: https://sites.google.com/view/vasil-levski-uroci.

На 18 юли 2023 г. 300 от участниците от училища, детски градини, читалища, музеи, библиотеки и др. идват в Карлово за финализирането й. В инициативата се включват училища от България и българските училища в чужбина, читалища, музеи и други културни институции. 

Засега интересът към подкаста "Карловски сказания" е много голям, коментира Янка Минева. Всички го очакват с нетърпение и го гледат с голямо внимание. Може да го превърнем в един училищен патриотичен ютуб канал, в който самите ученици да участват и като журналисти, споделя тя. И няма да спрем след записването на последния​, 15-и подкаст, уверена е учителката.   

Подновява вестник „Краезнание“

Друга нейна рожба е вестник „Краезнание“, който издават с колежката <210> Спаска Бистрашка още ​през 1998 година. Той съдържа ученическо творчество и изследвания на ученици за Карловския край. Имат идея тази година да го възродят като  електронен вестник. През 2007 г. отново със Спаска Бистрашка организират издаването на една малка книжка „Пътеводител на етническото многообразие в Карловския край“, направена с участието на ученици. Разпределили ги в четири групи. Всяка група събирала информация, записвала обреди, обичаи, традиции на четири етноса - българи, каракачани, турци и роми.

Кулинарни пътешествия 

Изключително успешен се оказва и следващ​ият проект - книжката „Кулинарно пътешествие из Стремската долина“. За да я подготвят, ученици събират географски и исторически данни за всяко населено място в община Карлово и за град Сопот, като записват и най-характерните кулинарни рецепти. Много карловци си я купуват не само за себе си, но и за свои близки, които живеят в чужбина.   

  Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
ReMan

ReMan

07.04.2024 | 12:22

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст!!! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://e.vg/alman

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?