Следвайте ни

Учителка откри свекърва си в "Нешънъл Джиографик"

В брой на списанието от 1932 година

viber icon

Калоферецът Любомир Радулов, който работи в САЩ, купил три оригинални броя с първите в света цветни снимки на Розовата долина

Потомък на учителска фамилия от Баня успя да закупи три оригинални броя на списание "Нешънъл Джиографик" отпреди 88 години. 53-годишният Любомир Радулов, който от двадесетина години живее и работи със семейството си в Ню Йорк, ще дари по един екземпляр от списанията  на библиотеката в  град  Баня и на общинската библиотека „Д-р Иван Богоров“ в Карлово. Третият е за семейството на неговата леля Иванка Близнакова.

Изданието е ценно не само за рода на Любомир, но и за България. През 1932 г. световноизвестното списание посвещава броя си на  България, а централно място в него заема разделът за Розовата долина. Снимките в този раздел са едни от първите цветни фотографии в света. Те са правени в розовите градини и розоварните край Баня. На една от снимките е една от бабите на Любомир -Пенка,  свекървата на неговата леля Иванка Близнакова, известна учителка в Баня и в региона. По време на снимките Пенка е 16-годишно момиче. Тя е фотографирана заедно с други момичета и млади жени от Баня по време на розобер. 

Учителката Иванка Близнакова открила свекърва си в снимките на списание "Нешънъл Джиографик" съвсем случайно, докато ги разглеждала в интернет. Тя първо попаднала на фотографията, на която елегантни млади жени са седнали пред розоварна до цяла планина от розов цвят. Текстът отдолу посочвал, че това са дами от Баня. Близнакова се загледала в следваща фотография ​-  момичета и девойки в народни носии, които берат  розов цвят в градините до Баня. Понеже е отлична познавачка на фолклора и народните носии, учителката веднага разпознала традиционното облекло за Баня - фустанелите, престилките, ризите, кърпите за глава. 

После сякаш мълния мина през мен, развълнувана до сълзи сподели Иванка Близнакова. На преден план, приклекнало до розов храст, бе младо момиче ​-  моята свекърва, разказа тя. Иванка веднага повикала съпруга си. Георги Близнаков се разплакал, като познал майка си ​- снимката с нея на преден план обиколила света още през 1932 г.

Иванка Близнакова разпечатала снимките от интернет и заедно с други жени от Баня установили с голяма вероятност кои са останали  на фотографията от розовите градини.

За случката с американското списание  веднага бил информиран племенникът им Любомир Радулов, който живее и работи в Ню Йорк. А той веднага се свързал с редакцията на "Нешънъл Джиографик". Оказало се, че там пазят определено количество  екземпляри от 1932 г. Любомир поискал да закупи три оригинални екземпляра от този брой, издаден през август 1932 г.  Причината "Нешънъл Джиографик" да му ги продаде била достатъчно основателна. А снимките от Розовата долина, както и всички останали - от Карлово, София, Родопите, са изключително добри и четливи.

Любомир Радулов е завършил езикова гимназия с френски език в Сливен, след това география на туризма, а после и информационни технологии в Софийския университет. В началото на 90-те той е сред основателите на първите туроператорски фирми в Пловдив. Но в края на 90-те печели зелена карта и със съпругата си Маргарита от Пловдив заминават за Америка. Той веднага започва работа по втората си специалност във фирма в Ню Йорк и досега работи там.

Далече от родния край, в мегаполиса Ню Йорк, семейството на Любомир Радулов пази ревностно  българските традиции. А като деца момичетата на Любомир и Меги - Вяра и Надежда, посещавали българското училище към консулството в Ню Йорк, учили и народни песни и често ги пеят вкъщи.

Самият той е роден в Калофер, баща му е от града на Ботев и Балканът за него не е само символ. Семейството живяло там, докато Любомир станал на пет годинки, после се преместили в Баня. Вече след години, още при едно от първите си завръщания в Баня от Америка, той и жена му Меги завели децата си в Калоферската Стара планина. Заедно с хлапетата те се изкачили до хижа „Рай“, за да почувстват родната природа. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?