46

Ученици от карловска гимназия захранват шишеяд с 300 кг пластмаса

До края на годината учениците от Професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ в Карлово ще съберат 300 кг пластмасови опаковки. Тази дейност е част от програмата на Министерството на околната среда и водите „Младежи за околона среда“ и на сдружение BG бъди активен. Освен Карлово занимания по тази програма има в Бургас и Хасково.

В партньорство с Младежкия център в Карлово в  училището вече е поставена арт инсталацията Шишеяд. В нея  учениците ще могат да събират празни и смачкани пластмасови бутилки. По креативен и забавен начин това ще   стимулира интереса и участието на учениците  към темата за разделно събиране, смята Педадогическия съвет на гимназията. „Целта ни е до края на учебната година да съберем над 300 кг пластмаса. Искаме да изградим у нашите ученици самосъзнание за разделно събиране на отпадъци, да им помогнем да осъзнаят колко важно е това за опазване на околната среда  дело и колко значими малки крачки биха могли да правят те всеки ден, за да опазват околната среда“, казва инж. Топалски, директор на училище „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“.

Участието в програмата присъединява град Карлово към националната кампания „Искам да съм полезен.Рециклирай ме!“, целяща стимулиране разделно събиране на опаковки и тяхното рециклиране.  Като част от нея, в близо 30 населени места са поставени арт инсталациите, наречени шишеяди , които събират пластмасови бутилки и ги връщат за рециклиране. Организаторите очакват събраното количество да е над 20 тона до края на годината.

Като част от кампанията ръководството на училището планира да привлече към тази кампания граждани и общности, които са близо до училището.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?