Следвайте ни

Туристи се редят на опашка за снимка с Вазов в Хисаря

Археологическият музей представя изложбата „Хисарски вили от 20-те години на миналия век“ Хисаря

viber icon

Туристи и гости на Хисаря се редят на опашка за снимка с Иван Вазов в интериор на вила от 20-те години на миналия век. Неповторимото преживяване е най-новата  атракция, която предлага Археологическия музей в града на императорите. Виртуалният образ на поета „оживява” на снимката до туриста, благодарение на уникално приложение, изработено от „ВИАРИТИ – визуални артисти” - София. Срещата с Вазов не е случайна. Той обичал Хисаря и често идвал сам или с приятели на баня и творчески отдих. Тук е написал романа „Нова земя”, 17 стихотворения, много пътеписи и най-хубавото стихотворение за българската природа – „Отечество любезно, как хубаво си ти!”.

След Първата световна война малкото курортно селище Хисаря започва своето второ възраждане. Оценявайки лековитите извори, тихата и спокойна обстановка, редица заможни български индустриалци, адвокати и военни строят красиви вили и пансиони за посрещане на гости. Пътували в Европа за учение или по търговски дела, те привнасят модерни за времето си архитектурни стилове, европейски дизайн и мода. Кокетните вили, сгушени сред зеленина и величествени древни останки, приютяват в луксозните си стаи и салони немалко известни личности от политическия и културен елит на България.

Изложбата „Хисарски вили от 20-те години на миналия век” е дело на екипа на Археологическия музей в града. Тя се намира в Туристическият информационен център, който неотдавна  стана звено на музея. Изложбата представя дневен салон с автентични мебели, посуда и килими. Голяма част от обзавеждането е вносно. Правят впечатление красивите ориенталски килими и ръчно бродираните със сърма и мъниста карета.

Откриването на изложбата бе снощи, в навечерието на Деня на независимостта.  В него участва и кметът на общината инж. Пенка Ганева. Специално за вернисажа, за да бъдат  в унисон с интериора на хисарските вили от преди едно столетие,  дамите от Археологическия музей се представиха в тоалети от 20-те години на миналия век.  

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?