49

Туристи правят благотворителен бал за изграждане на ВЕЦ край хижа „Балкански рози“

Туристите от Карлово събират пари за изграждането на мини вец край хижа „Балкански рози“ в Стара планина. Сега действащата централа няма достатъчна мощност, за да произведе ток за двете сгради на хижата. Затова каузата на тазгодишния туристически бал, който организира туристическо дружество „Васил Левски“,  е да се съберат достатъчно пари за ново съоръжение. Балът ще бъде на 2 март в ресторант „Карлово“. Очаква се той да събере над 190 участници – членовете на карловското дружество, туристи и приятели на Карловската планина от Сопот,  Пловдив, Бургас, София .

Благотворителният бал на карловските туристи вече има дългогодишна история. Всяка година по време на неговото провеждане туристите събират средства от томбола, търг на ценни предмети и дарения. С тези пари те благоустрояват и поддържат карловските хижи „Хубавец“, „Балкански рози“, „Васил Левски“, „Равнец“ и „Свежен“.

Намеренията на организаторите са тази година да бъдат събрани над 20 хиляди лева. За целта те подготвят благотворителна томбола и билети, за всички, които искат да подпомогнат каузата. Туристи и приятели на туристическото движение ще дарят ценни предмети, които да бъдат разиграни на търг, очакват се приходи и от дарения.

В центъра на благотворителните игри е традиционната огромната торта. Всеки ще похапне парче от нея, но ще заплати известна сума. Миналата година тортата донесе на тогавашната кауза 1666 лева.

Тогава, през 2022 г.,  за благотворителния бал и търга, който се разиграва,  свои картини дариха художниците Пенка Николова и Атанас Сеизов, картина предостави и семейство Томанови. Дърворезба, туристически ножове и още доста атрактивни предмети бяха разпродадени. Това донесе  9270 лева, припомни секретарят на дружеството Ангел Рунташки.

Миналата година от благотворителния туристически бал събрахме общо 22 718 лева, отчете Рунташки. Той посочи още, че събраната сума е била разпределена за дейности по всички карловски хижи, за да се извършват необходимите ремонти.

 На предстоящия благотворителен бал танцова формация на ансамбъл на "Розова долина" и групата на Анита Илиева "Карловойс" ще поздравят туристите.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Някой

Някой

17.02.2023 | 21:21

Ей редакцията снимката в статията е на хижа Васил Левски..много се излагате!!! Явно се вижда,че пишете просто за пълнеж и сензация

Отговори
1 0
Коста

Коста

16.02.2023 | 21:27

То хубаво искат да имат осветление и електричество туристите, Но! Това е НПЦБ,забранени са нови водохващания, освен за питейна вода. И въобще как някой решава че ще прегради реката, ще си направи каквото си е решил. Да си купят фотоволтаици, ветрогенератори, да си кандидатстват за европрограми. Реката да не барат

Отговори
0 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?