49

Туристи берат рози край Карлово, варят ароматни сапуни

Туристи от четирите краища на света прииждат в Карлово да наблюдават  розобера. Групи от Канада, Белгия, Нидерлания  и Франция вече бяха в розовите градини под Балкана, за да вдъхнат от аромата на красивата маслодайна роза, да се полюбуват на удивителните гледки с разцъфтели розови храсти и извисения край тях Балкан.

Това е първото голямо нашествие на туристи в Розовата долина след двугодишното прекъсване заради пандемията от коронавирус. Интересът  и на чужденците,  и на българите е много голям, сподели пред „Марица“ Деспа Ненова, ръководител  на комплекс „Старинно Карлово.“ Нашите гости от далечни и близки места се вълнуват от всичко, свързано с маслодайната роза, обясни тя.

 Царицата на розите, избрана през 2021 г. Елена Данова, посреща всяка туристическа група в розовите гради край Карлово.  Тя поднася на посетителите питка  и сол, а формация на ансамбъл „Розова долина“ представя ритуал „Розобер“.   Ритмите на българския фолклор също омагьосват туристите и заедно с Царица на розите те правят първите си стъпки на българско хоро сред розовите храсти.

Една от най-интересните  атракции е добиването на розово масло. Тя се представя от аниматорите на Старинно Карлово в Патева къща – домът на омайните билки и ароматните растения. В една от стаите е инсталирана старинна розоварна,  има също така  и миниатюрна дестилерия. Извличането на ценното масло от нежния розов цвят е истинско преживяване, признават туристите.

Отскоро специално за туристите отваря работилница за тоалетен сапун. На базата на полуготова суровина гостите сами правят сапуни с различни аромати и форми. Докато сапунчетата с аромат на роза или лавандула изсъхнат и станат готови за ползване, туристите пият кафе на пясък  и се любуват  на невероятните гледки към Балкана. На финала те завиват във фолио своите сапуни и ги отнасят у дома си като сувенири.

Розоберът в Карловско продължава около месец, дотогава ароматът на рози ще води хиляди посетители в долината. Кулминацията на честването на маслодайната роза е идната събота, 28 май. Това ще е първият голям празник след двегодишно прекъсване. Като организатор на феста община Карлово има амбицията да представи маслодайната роза и града в пълния им блясък.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?