Следвайте ни

Трима писатели номинирани за наградата "Д-р Иван Богоров"

viber icon

Трима претенденти, предложени за националната награда „Д-р Иван Богоров“ ще оценява специална комисия в Карлово. Номинациите вече са факт, те постъпиха в община Карлово в установения срок до края на юли. С наградата община Карлово удостоява дейци, които имат принос за опазване чистотата на българския език.  За 2020 година са постъпили три предложения.

По реда на внасяне първото  е за Мартен Калеев - главен редактор на алманах "Огоста", основател и председател на Дружеството на писателите от област Монтана, автор на книги и сценарии,  на над 1500 публикации в периодичния печат, събеседник, инициатор на значими инициативи, носител на "Златното перо" на СБЖ, отличия на СБП, Почетен гражданин на градовете Монтана  и Вършец.

Второто е за Стоян Георгиев – автор на шест книги, една от които – романа му „Митническа сага“, е преведен на руски език. Тази година е издадена книгата му „Енциклопедистът Богоров“, плод на седемгодишен труд и търсения относно живота и творчеството на знаменития карловец д-р Иван Богоров. Член на СБП и доктор по филология. Предложението е направено от издателство „Божич“- Бургас, представлявано от Никола Божков.

Кольо Георгиев – писател, драматург и журналист. Автор на множество пиеси, сборници с разкази, на документални и публицистични творби в националните медии и в самостоятелни книги. Паралелно с богатата творческа дейност той е Директор и художествен ръководител на театър „София“, редактор в Българска кинематография, директор на агенция „София Прес“. Кольо Георгиев е носител на ордена „Кирил и Методий“ – първа степен и на много други ордени и грамоти на обществени и държавни институции. Предложението е направено от Съюза на българските писатели.

    Наградата се връчва в Деня на народните будители на 1 ноември 2020 г. от 17:00 часа в камерната зала на НЧ „Васил Левски 1861 г.“ в Карлово.

  

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?