Следвайте ни

Трима художници в призрачния Свежен, без да се брои слънцето СНИМКИ

viber icon

Професорите Димитър Рашков, Ивайло Мирчев и Димитър  Чолаков оставят картини в къщата-музей на полк. Владимир Серафимов

Най-красивото село в Сърнена Средна гора грейна в картини на трима известни български художници. Шест от творбите ще останат завинаги във фонда на културно-информационния център, създаден в къщата-музей на полк. Владимир Серафимов. Картините бяха нарисувани на пленер миналия уикенд. Да работят заедно по уличките на селото в приказната атмосфера на Свежен, запазена от Средновековието и ранното Възраждане, дойдоха проф. Димитър Рашков от Карлово, проф. Ивайло Мирчев от София и проф. Димитър  Чолаков от Търговище. Идеята е на карловския художник, а поканата - от кмета на община Брезово Христо Енков, който е от Свежен и продължава да живее в бащината си къща.

Свежен е много вдъхновяващ със своята природа, с тая избуяла зеленина в края на май. И  с тези къщи, които запленяват с удивителната си архитектура, с дървените рамки на прозорците и старинните порти, сподели пред „Марица“ Димитър Рашков. Той си обещал, че ще запази това очарование по някакъв начин. Дори вече имал идея как да се постави началото на една културна традиция.

Преди време правих паметник на Златю Бояджиев в Брезово, разказва Рашков. Тогава обсъдих моята идея с г-н Енков. Той е много отворен към културата, не само е ценител, но има отношение, има и виждания. Решихме да започнем с един пленер в Свежен. Господин Енков прие веднага, а идеята ни е пленерът да стане традиционен, като всяка година го надграждаме - с повече и различни художници, с нови места - тази част на България е удивително красива и благодатна за рисуване - околностите на Свежен, селцата Розовец, Бабек, каменните образувания в Средна гора с тракийските светилища там, обяснява художникът от Карлово.

Тримата творци - Рашков, Мирчев и Чолаков, рисували три дни в Свежен. Поставяли стативите по уличките на селото и работели по няколко часа на ден. През по-голямата част от времето били почти сами. Тук-там минавала по някоя баба или пък две-три жени седели на пейката пред някоя къща. Имало и по няколко човека в заведението в центъра на селото.

В тази идилична обстановка открих, че Свежен не е само едно място, запазило романтиката на миналото, разказва Рашков. В определени моменти то изглежда малко призрачно. Някои от къщите, които толкова ни вдъхновяват, са празни, пусти. Вечер вратите им похлопват от вятъра, черчеветата проскръцват, прелитат прилепи. Това сякаш придава известен мистицизъм на мястото. Но в събота и неделя селцето се оживи, напълни се хора. Не ги виждахме много, но присъствието им се усещаше, самите къщи сякаш оживяха. Улиците се напълниха с автомобили. Ресторантът на селото - известната „Ракиджийница“, също се препълни от хора, обяснява художникът.

Тримата художници работили доста усилено, всеки от тях си харесвал  някое кътче от селото и оставал там, докато се насити на гледката и на работата си. Всеки от тях има свой стил, който не се покрива с похватите на другите двама.

Искахме да пресъздадем тези гледки в художествени образи, споделя Димитър Рашков. В същото време задачата ни беше да бъдем максимално достоверни, да не се впускаме в творчески експерименти, защото художникът може и от тази реалност да изгради художествен образ. Искахме да оставим на публиката този Свежен, който всеки посетител вижда и за който ще отнася спомен, допълва той.

Често рисувам на открито, продължава Димитър Рашков. Пътувах много из Европа, спирал съм да рисувам къде ли не в Италия и Франция, в Хърватия, в Германия. Често обикалям България. Винаги с мен са пастелите, четката, боите. Това е много вдъхновяващо. Случвало се е дори да нарисувам нещо, което след време е изчезнало. И не само обектът, но и идеята, чувството са се запазили в картина. Веднъж бяхме при приятели в родопското село Солища. Докато чакахме агнето да се изпече, рисувах къщата, която бе пред мен. След време се върнах отново там у този приятел - къщата я нямаше, беше изгоряла в пожар.

За Рашков, Мирчев и Чолаков пленерът в Свежен бил и една приятелска среща, за която от доста време мечтаели. Тримата ги свързва силно приятелство от студентството, от началото на дружбата им са минали 52 години. По пътя през тези години загубили един от тях - неповторимия като художник и като приятел Димитър Витков. Затова и дългите вечери след рисуването говорили за какво ли не, повтаряли стари свои шеги и измисляли нови, но често преливали от чашите с вино в памет за техния отсъстващ приятел.

Пленерът завърши със страхотна среща между стари приятели, разказва Рашков. Докато рисували, художниците решили, че ще е добре да експонират картините в завършен вид. Обадили се на друг свой другар - Димитър Христов- Зоро от Карлово, прочут сред гилдията на художниците с рамките, които прави на картините им. Дадохме му размерите и на другия ден той донесе рамките, разказва Димитър Рашков. На място монтирали платната и ги подредили в малка вълнуваща изложба. За да бъде мисията завършена, в Свежен била поканена и Вихра Григорова. Освен че е голяма майсторка на четката, тя трябвало да оцени и документира произведенията, за да бъдат зачислени във фонда на културно-информационния център. В неделя компанията станала още по-голяма с кмета Христо Енков и  приятели от Пловдив.

 

Обединени от духа на Златю Бояджиев

Освен пленерът да ста-не традиционен, заедно скмета на Брезово Христо Енков и заместника му Иван Тачев имаме още една идея, споделя Димитър Рашков. И тя се родила, докато правил паметника на Златю Бояджиев. В родната къща на големия майстор на четката са подредени картини, те обаче са репродукции. Редно е там да има ориги-нали, и то от добри художници, смята Рашков. Той от години е директор на карловската художествена галерия и работи много за съхраняване и обогатяване на фонда. Затова се обединихме около идеята в къщата на Златю Бояджиев да се правят изложби и постепенно да се оформи една сбирка от стойностни творби, която да се обогатява и да стане постоянна. Сред първите, които ще направят изложба в тази къща, ще бъда и аз, ще подредя там мои скулптури, предлага Димитър Рашков.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Темида

Темида

06.06.2021 | 15:17

Тоя Енков е пълен фишек. Въздух под налягане! Цялато село е настръхнало срещу гербаджийските му изцепки ! Слава Богу,че хората го изпревариха преди да разпродаде цялото село за жълти стотинки ! Поредния продажник !

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?