2374

Три дни празник под Балкана: Изкуствотото на майсторки от 5 държави в ревю и изложба

Впечатляваща международна изложба на дантели от Испания, Франция, Словакия, Хърватия и България, демонстрации на наши плетачки и базар на техните произведения включва тазгодишният празник на калоферската дантела. Проявите стартират днес и продължават 3 дни в Калофер. В събота и неделя в читалище „Христо Ботев“ е Международната научно-практическа конференция „Дантеленото изкуство - минало, настояще и бъдеще".

Вечерта на 14 август от 20 ч. предстои концерт на Милица Гладнишка и Михаил Йосифов - секстет. Проектът им „Еуфория“ обединява джаз хитове, филмова музика, весели оперни аранжименти и авторска музика. Вечерите на джаза станаха запазена марка на дантеления фест в Калофер, те събират почитатели от Пловдив, София, Карлово и региона. Концертът ще се проведе в Творческия дом на калоферската дантела.

Кулминацията на празника е на 15 август, Успение на Света Богородица и празник на град Калофер. По този случай в църквата „Света Богородица“ ще бъде отслужена Света литургия и водосвет.

След това ще бъде открита Международната изложба на совалковата дантела - в Даскал-Ботевото училище. В същото време започват базарът и демонстрациите. За първи път ще има и мастърклас. Бистра Писанчева - автор и преподавател по съвременни интерпретации на совалкова дантела, ще представи пред младите плетачки своите виждания за дантеленото изкуство.

Вечерта ще завърши с ревю на дантели и модели от Испания, Франция, Хърватия, Словакия и България. Дефилето ще е в Даскал-Ботевото училище от 19 часа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?