3906

Три дни без вода: Кладенците край Горни Домлян пресъхнаха

Три дни без питейна остана карловското село Горни Домлян. На площада на една подир друга се сменят празна с пълна водоноска, за да не остават жителите без вода. Хидрофорите в няколко къщи, както  и сондите по дворовете също изхвърлят въздух вместо вода. Хората се опасяват, че там където все пак излиза вода, може да е с лоши питейни качества. За това алармира по време на заседание на местния парламент в Карлово общинската съветничка Мариана Василева.

„Марица“ незабавно потърси за коментар ВиК – Пловдив.

Сигналът е верен, отговори светкавично управителят на водното дружество инж. Антон Гълъбов, като подчерта, че не се ангажира да дава информация за качеството на водата, но и няма сведения от РЗИ за такъв проблем.

Вода в Горни Домлян няма поради силно понижаване нивото на подпочвените води. В двата кладенеца, които са изградени край Бегунци и от които се черпи вода за Горни Домлян, трудно се изпомпва вода. Причината е силното засушаване не само в района, но и на цялата територия на България, обясни инж. Гълъбов. Зимните месеци се оказаха без сняг и без дъжд. Този проблем според него ще се задълбочава в следващите години. Инж. Антон Гълъбов призова хората да бъдат разумни в използването на питейната вода и работата с крановете на мивката и чешмата. За случая с кладенците за питейна вода край Бегунци, той посочи, че освен Горни Домлян, в съседните села няма проблем с водоснабдяването.

Утре в Горни Домлян ще има питейна водата във водопреносната мрежа, увери главният инженер на ВиК – Пловдив Йордан Чемишев. Има техническо решение от тези кладенци да се изпомпва вода от по-голяма дълбочина. В случай на необходимост ще започне водоснабдяване на Горни Домлян от третия кладенец край Бегунци, заяви той.

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?