Следвайте ни

Тревога! Джибри от рози затлачиха р. Стряма край Карлово СНИМКИ

viber icon

Розоварна изхвърля отпадъците от преработените рози в дерето край карловското село Слатина. Само след стотина метра джибрите се вливат в река Стряма. Наоколо се носи нериятен мирис, който стига до селото. След като две седмици бяха свидетели на замърсяването, днес жителите на Слатина настръхнаха. Красимира Теханова първа изля недоволството си във Фейсбук. Защо не е изградено пречиствателно съоръжение,  защо собствениците не са помислили за опазването на водата и въздуха, попита тя.

Спешна проверка на „Марица“ в интернет  установи, че розоварната в Слатина е собственост на „Кооп Флорал“ ООД, в което съдружници са ЦКС, Районният кооперативен  съюз в Пловдив и местната потребителна кооперация „Теодоси Марков“.

Розоварната е била завършена през 2018 година и за първи път  тази година влиза в експлоатация. На 6 май според кмета на селото Петър Делков е била последната провека на държавната комисия. Тогава той получил уверението на отговорничката на розоварната, че всичко е наред.

Днес кметът на Слатина и община Карлово започнаха проучване на проблема.

Това е поредният  случай в региона, когато розоварна излива опадъците от преработените рози в близка река. Само преди броени дни дестилерии край Старосел, Зелениково и Черноземен бяха проверени от РИОСВ – Пловдив заради заустване на розови джибри в реките Пясъчник, Розовецка и Стряма. След проверките една от дистелриите бе принудена да ограничи  дейността си.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

211

211

04.06.2020 | 16:04

Ей не се спряха. Що унищожавате природата. Защо сте толкова безотговорни. Как не ви е срам.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?