4232

Трети март в Подбалкана: Почетен караул в Карлово, цветя в памет на ген. Павел Карцов в Сопот

С почетен караул, приет от полковник Тодор Манчев – заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, под звуците на българския химн и издигане на трибагреника, на 3 март на площад „20-ти юли” в Карлово започна  честването на националния ни празник.

30-метров трикольор бе спуснат на фасадата на Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“.

Слово по повод 146 години от Освобождението произнесе кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. 

„Днес ние сме тук, на площад „20-ти юли“, за да отбележим и да си спомним за онези паметни дни на 1878 година; да говорим за нашия национален празник; за нашето, българско национално достойнство. И когато винаги говорим или спорим за Трети март, трябва да започнем от началото – да си спомним кой направи възможен Трети март. Да си спомним за хилядите българи, които дадоха живота си в тези пет века на османско робство. 

 На Трети март – 146 години след 1878-ма, ние прекланяме глави пред хилядите българи, дали живота си за свободата на Родината; пред хилядите жертви, които даде Руската империя. И в този ден на висок глас казваме: Да живее свободна и целокупна България! Честит национален празник, скъпи госпожи и господа, уважаеми съграждани!“, каза д-р Кабаиванов.

Кристиян Марков и Никола Вдовичев изпълниха Вазовата ода „Опълченците на Шипка“. В програмата с водещ Стефан Илиев  участваха съставите при Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“: Камерен хор „Маестро Георги Атанасов“ с диригент маестро Първолета Юнакова и Детска фолклорна формация „Розова долина“ с художествен ръководител и вокален педагог Велина Иванова, както и Сдружение „Калиферови хайдути“.

Знаменца - символи на свободата, получиха всички на централния площад „20-ти юли“.

На честването на националния празник присъстваха председателят на Общинския съвет - Доньо Тодоров, заместник-кметовете на Карлово Антон Минев, Данка Зидарва-Люртова и Николай Цветков, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, жители и гости на Карлово.

Много граждани и гости на Сопот се събраха днес пред паметната плоча на освободителя на подбалканския град ген. Павел Карцов, за да отбележат 146 години от свободата на България. В тържественото си слово кметът на общината Станислав Стоенчев говори за славните герои, дали живота си за Родината ни.

„Днешният ден е паметен в историята на България. Преди 146 години нашата Родина е освободена от турско робство. Благодарение на хилядите руски войници, предвождани от ген. Карцов, на български опълченци, украински, белоруски, финландски и румънски воини, България е освободена от пет вековното османско иго“, припомни кметът Станислав Стоенчев.  

Поетичен рецитал по случай 3-ти март представи рецитаторска група към пенсионерски клуб „Копсис“ Сопот.

Гергана Колева-ученичка от 5 В клас при СУ „Иван Вазов“ гр. Сопот изпълни стихотворението „Сопот“ на Васко Максимов.

С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободна България. Венци и цветя бяха поднесени от кмета, от Общинския съвет в Сопот, от политически партии, НЧ „Иван Вазов -1871“ Сопот, Къща-музей „Иван Вазов“, СУ „Иван Вазов“, Център за работа с деца, Комплекс за социални услуги, Център за обществена подкрепа, Пенсионерски клуб „Копсис“, Клуба на инвалида, граждани и гости.

В края на церемонията децата на Сопот пуснаха в небето 146 балона в цветовете на националния ни трикольор.

 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?