Следвайте ни

Тръгна подписка за запазване на старото училище в Свежен

viber icon

Подписка за запазване на училището в Свежен като общинска собственост и възстановяване на учебната дейност стартира вчера. Тя  е адресирана до всички институции в държавата, които биха могли да имат  към отношение  сградата-паметник на културата – от президента до омбудсмана на републиката.  Съдбата на училището в красивото средногорско село , което е празно и пустее от 37 години, заинтригува стотици хора, част от които са свързани със Свежен и други, които твърдят, че не са безразлични към пустеещата от 37 години сграда на училището в селото.

Както „Марица“ писа на последното си заседание Общинският съвет в Брезово е взел решение сградата да бъде предложена за продажба, тъй към нея има заявено инвестиционно намерение от бизнесмена Георги Самуилов. Той предлага сградата да стане учебен център, в който да се провеждат концерти, изложби, срещи с писатели, конференции. В част от помещенията да се обособят и места за настаняване. Така дейността в сградата ще бъде най-близка до образователната, а постройката ще бъде съхранена и реставрирана. 

Училището в Свежен е действало цял век – от 1880 до 1984 г. Било закрито  преди 37 години поради липса на деца. По данни на ГРАО през 2020 г. подлежащите на образование деца в Свежен са три – две от тях учат в Сопот, едно в Брезово. По данни на кметството в момента по списък в селото живеят 88 човека, през лятото те стават около два-три пъти повече. 

След решението на Общинския съвет за продажба на училището  обаче десетки членове на социалните мрежи изригнаха. Изказват се мнения, че ако има училище, в селото ще дойдат да живеят млади хора с деца.

Сформирана бе и  ФБ група „Свеженското училище е ценност“. Коментари се появиха и в профилите „Свежен“ и „кметство с. Свежен“. Ето някои от тях:

Tanya Konstantinova

Това,че вие не вярвате е изцяло ваш проблем ! Свързаните със село Свежен са пръснати из цяла България и из цял свят. Те биха дали !!!!

/Б.р. Биха дарили средства за ремонт на сградата/

А останалото е ....кражба ! В прекия, преносния и най-вече в духовен смисъл! Обир посред бял ден ! Вие го знаете отлично....

Анна Карауланова

На нас, които живеем в чужбина никой не ни е казал, нито беше публикувано в групата, че се търсят пари за реставриране на сградата. Всички които сме свързани със Свежен щяхме да подпомогнем с колкото можем.

Но сега всичко е свършено.

Така се уреждат работите. Много, много да не се знае.

Миглена Андрова

Не съм свеженка, но ще кажа следното: прекрасно е, че свеженци и хората, свързани по някакъв начин със селото се вълнуват от съдбата на тази сграда, но не е ли време да се развълнуват и от наследствените си имоти, повечето от които са руини? Що касае училището - да, като всяка обществена ценност, за неговата съдба следва да има прозрачност на намеренията, чиито и да са те. Всякакви обяснения пост-фактум са излишни.

Angel Vassilev

Деца в това училище няма от години, а нов куктурно-информационен център бе открит на 15.09.2020. Несъмнено има много емоции, но много хора биха предпочели редовен транспорт, наличен лекар в селото и нормален водопровод пред запазване на сграда с неясна фунция.

Елиезер Коен:

Относно училището: 1. Не вярвам, че община Брезово може да обезпечи няколко милиона лева за ремонт на училищата в 15-те села. 2. Не вярвам, че с дарителска кампания могат да се осигурят 150-200 хил. лева за ремонт и обзавеждане на училището и по няколко хиляди лева годишно за поддръжка. Приветствам действията на г-н Енков за търсене на инвеститори. Ако не се намери инвеститор училището ще падне.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?