49

Този уикенд: 1000 доброволци  и 100 тежки машини действаха в пострадалите села в Карловско

Доброволци от Казанлък и Антон няколко поредни дни разчистват наносите в къщата на Минчо Вълков от Слатина. Работят самоотвержено, много се работи. За няколко дни казанлъчани успяха да извадят голяма част от тинята и пясъка във фурната и магазина, разказа пред „Марица“ собственикът на имота. След тежкия усилен труд хората си дадоха един ден почивка в неделя. На тяхно място веднага се включиха други десет човека - три семейства от Антон. Дойдоха със самосвал, багер и инструменти. Работи се много яко, сподели пред кореспондента на „Марица“ Минчо Вълков от Слатина. На 2 септември около 10.00 часа стихията събори триметровите му дувари,  напълни двата етажа на триетажната му къща с пясък и тиня и повдигна нивото на двора му с повече от два метра.

Има напредък в разчистването, разказа още Минчо Вълков. Първият етаж – фурната и магазина са почти изчистени от пръстта, но пък помещенията постоянно се наводняват от дерето. Водата му все още не е вкарана в коритото. И в него наносите са близо три метра и, въпреки че работят мощни багери, става бавно, обяснява той.

Завчера един от багерите бил отклонен от дерето, за да разчисти пътя към гробището. Човек от селото починал, затова били отделени хора  и техника, да се отвори пътят към гробището и  да бъде изпратен починалият в последния му път както подобава.

Много  усилено се работи в Слатина, толкова доброволци идват и не си жалят силите, разказва Ангелина Гешева. Хората помагат всеотдайно, много сме им благодарни, споделя тя. Но виждате, че пръстта, която затрупа къщите е повече от два метра, посочва жената. Ангелина участва в разпределянето на храна и вода на хората, които са пострадали от наводнението. Заедно с още няколко жени ходят до всяка къща. Няма хора без подслон, тук в село всеки има роднини, приятели, близки. Бедствието е голямо, но и помощта голяма, твърди жената.

Доброволци от цялата страна продължаваха да прииждат в събота и неделя в трите пострадали от наводнението села в Карловско. В Богдан, Слатина и Каравелово  кипеше усилен труд – младежи, мъже и жени изгребваха с лопати и кофи калта и тинята от къщите, пълни с наноси от наводнението. 

Община Карлово  създава необходимата организация по разпределянето им по обекти, както и по обезпечаването на необходимите инструменти – лопати, ботуши, кофи, колички и др., увериха от администрацията.

Над 1000 души доброволци от цялата страна помагаха в почивните дни на пострадалите от наводнението села в Карловско. Заедно с тях пораженията разчистваха над 100 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и ВВС, както и 50 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново и 40 курсанти от Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. В неделя военнослужещите и курсантите отново помагаха на населението. 

Близо 100 тежки строителни машини разчистваха пораженията в пострадалите от наводнението карловски села Богдан, Каравелово и Слатина. В изграждането и укрепването на речните корита, почистването на улиците и частните дворове в селата се включиха 3 фадроми, 3 булдозера, 7 щипки, 12 верижни багера, 24 колесни комбинирани багери, 36 камиона. Работата и задачите на тежката техника беше координирана и разпределяна от отговорниците за всяко село, определени от Кризисния щаб на Община Карлово. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Шорошоядски медии

Шорошоядски медии

12.09.2022 | 20:15

Защо не давате за ония от Демократична България, дето си направил селфи с коментар: "на кални бани!"?

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?