Следвайте ни

Така се бистрят местните данъци - на хлад край вадата

Общината планира  150 000 лева повече  в бюджета за  2021  г.  в публична дискусия заедно с  гражданите

viber icon

Община Сопот започна подготовка за промяна на данъците за 2021 година близо половин година по-рано. Кметът Деян Дойнов отвори дискусията преди две седмици с публично обсъждане на план-сметката за чистотата, тя продължи с темата за размера на основните данъци, които пълнят общинската хазна – данъка върху недвижимите имоти и данъка на МПС.

В пълно съответствие с мерките срещу разпространението на коронавируса срещата с гражданите се състоя при безопасни условия – на площада, на хлад  край вадата на Вазовата къщата. Романтичната възрожденска атмосфера обаче привлече малък брой участници в обсъждането. Според наблюдатели на обществения живот в Подбалкана причината е или в голямата жега, или в народната философия, че щом е данък, все ще е голям, така че няма нужда да го обсъждаме предварително. Но ентусиасти не липсваха, при това активността им бе похвална. А ресорният заместник-кмет Николай Новаков детайлно отговори на всички въпроси на гражданите и даде пример с личния си бюджет.

Данъкът върху недвижимите имоти е основният приходоизточник на общинския бюджет, припомни той. Постъпленията от него към 30 юни 2020 година са 312 464.96 лева, като от физическите лица влизат 30 404 лева, а от юридическите – 282 060 лева. Определените размери на данъка върху недвижимите имоти в Закона за местните данъци и такси са от 0.1 до 4.5 на хиляда върху данъчната оценка на имота. Към настоящия момента в община Сопот размерът на този данък за физическите лица е 1.5 на хиляда, а на юридическите – 4.5 на хиляда. През 2011  г. година законодателно се промени основата за начисляване на този данък – върху по-високата между отчетната стойност и данъчната оценка на имота. С така предложената ставка размерът на облога  през 2021 година върху всички недвижими имоти ще е 493 500 лева – от физическите лица – 152 000 лева, а юридическите – 341 500 лева, или с около 102 000 лева повече спрямо 2020 година.

Ако ставката остане 1.5 на хиляда приходите в общинската хазна от целия облог ще бъдат в размер на 163 800 лева, тоест в общинската хазна ще  влязат 227 700 лева по-малко спрямо 2020 година, заяви заместник-кметът.

През първото полугодие условията на Ковид-19 общината има събираемост на местните данъци близо 100 процента, отговори Николай Новаков на въпрос на Николай Василев от Сопот. А на допълнението има ли големи длъжници към местната хазна Новаков спести отговора, позовавайки се закона, който не позволява публикуването на такива данни.

Заместник-кметът обаче даде пример колко данък  плаща неговото семейство за апартамент в Сопот и как този налог ще нарасне пред 2021 година само с няколко лева.

Ние искаме тротоари, безплатни карти за пенсионерите, безплатна детска градина за децата, свикнали сме с тези придобивки през последните години, коментира Иванка Врачева, председател на клуба на инвалидите в Сопот. Тогава по-добре да платим  4-5 лева  данък повече, но да получим карти за градския транспорт, а родителите – безплатна детска градина и нови плочки на тротоарите, пресметна тя по време на дискусията. Ползите ще са всички, обобщи жената.

Заместник-кметът Николай Новаков коментира и вижданията на администрацията за промените в другия важен приходоизточник за местна хазна – данъка върху МПС. Ако бъде прието предложението на администрацията се очаква догодина в хазната да влязат 441 000 лева, което е с 50 000 лева повече. За община от размерите на Сопот тази сума има значение, заяви Новаков.

Ако Общинският съвет в Сопот одобри предложението на администрацията за промени в местните данъци  общината ще може да осъществява нормално своята дейност, коментира пред „Марица“ кметът на общината Деян Дойнов. Това се отнася както за поддържане и обновяване на инфраструктурата, социалната и културната политика, така за съфинансиране на проекти по различни програми. 

Общината ще продължи да търси мнението на гражданите по всички важни въпроси, увери той. Следващото публично обсъждане най-вероятно ще е на промени в наредбата за управление на общинската собственост.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?