46

Свещен ритуал с вино и лавандула събра туристи и местни в Римските терми в Хисаря

Свещен ритуал  за почит на Дионис и за прослава на изобилието и благополучието на тракийска земя събра вчера в Хисаря туристи и местни жители. В светилището на нимфите – най-съкровеното място в Римските терми, младият бог на виното повели да са плодородни лозята, да има вино, да бъде Слънце. 

Възпроизвеждането на ритуала в сърцето на Римските терми на античния град Диоклецианополис бе по инициатива на Археологическия музей в Хисаря и посветен  на празника на лозята  и виното Трифон Зарезан. Тържествата в чест  Дионис били едни от атрактивните антични представления  и в амфитеатъра на древния град.  Римляните, също  като траките и елините, се славили като ценители на хубавото вино. Напитката на боговете била включена  в лечебните терапии, които се провеждали  в термите на Диоклецианополис.

Ритуалът потопи присъстващите в тайнствата и мистиката на древните орфически мистерии. Девойка, облечена като жрицата на светилището на нимфите, запали огъня – символ на Слънцето. Тя пръсна в кладата букетчета от изсушена лавандула и във въздуха се понесе невероятно ухание. Когато пламъците погълнаха сухите треви, бог Дионис, чиято роля изпълни Мирослав Маджаров от Археологическия музей, изля на три пъти вино върху пламъците. При всяко възлияние той изричаше пожелание. „Да бъде Слънце!“ повели накрая младият бог Дионис. Извън сценария точно в този миг слънцето излезе от облаците  и огря Римските терми и Хисаря. Това изтръгна радостните възгласи на публиката.

Да се слеят присъстващите изцяло с атмосферата на Дионисиевите празници организаторите черпиха с ароматно червено вино от плодородната тракийска земя.

Ритуалът бе изпълнен на фона на музика с античния духов инструмент авлос, използван по време на Дионисиевите празници.

С възпроизвеждането на свещения ритуал Археологическият музей отбеляза още два празника – деня на влюбените „Свети Валентин“ и Деня на археолога.

По случай „Свети Валентин“ край Римските терми клуб „Иноватор“ провеждаше акция за подпомагане на двойка с репродуктивни проблеми. За целта доброволци продаваха изработени от деца и ученици сувенири. В същото време екип на Туристическия информационен център представяше продукти с вълшебния аромат на лавандула.

По случай Деня на археолога екипът на Археологическия музей подари на публиката безплатна екскурзоводска беседа в Римските терми.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?