Следвайте ни

Студенти написаха сборник за Евлоги и Христо Георгиеви

viber icon

Излезе от печат сборникът „Дарителството – традиция и съвремнни практики“. Изданието е финансирано от Министерството на културата и представя пълните текстове на докладите от Националния студентски семинар, посветен на 200-годишнината от рождението на Евлоги Георгиев и 195-годишнината от рождението на Христо Георгиев, проведен в Карлово на 1 ноември 2019 г. в Исторически музей -Карлово с финансовата подкрепа на Министерството на културата и съдействието на община Карлово.

Темата за дарителството по българските земи е застъпена в широк аспект, като основният акцент пада върху щедрите дарителски жестове на родените в Карлово братя Георгиеви.

Редом с това се проследяват многобройните дарения, направени от карловци в полза на родния им град. Във фокуса на младите изследователите попадат и крупни дарения на българи по време на Възраждането, началото на българската дарителска традиция още през Средновековието и съвременните проявления на дарителската практика.

Научни ръководители на семинара и редактори на изданието са двама от най-известните съвременни български историци- проф. д-р Христо Глушков и проф. д-р Пламен Митев.

Исторически музей -Карлово изказва благодарност на всички участници в семинара. Всеки един от тях ще получи екземпляр от изданието и Сертификат за участие.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?