46

Студенти и университетски преподаватели дискутираха по теми за Васил Левски в Карлово

В Карлово се проведе студентският семинар „Памет за Апостола” (13-14 март 2023 г.). В него участваха студенти и докторанти от ПУ „Паисий Хилендарски”, СУ „Св. Климент Охридски”, УНИБИТ, както и изявени специалисти в сферата на историческото познание и музейното дело – проф. д-р Пламен Митев, проф. дин Вера Бонева, проф. дин Орлин Събев, доц. Тодор Радев, Дора Чаушева.

Интересните доклади на участниците засегнаха важни теми, касаещи историческата памет за Васил Левски – новите данни за рождената му година, осъществиха ли се неговите идеи, присъствието на документални архивни материали за Левски и личността в Интернет пространството, работата с документи в Османския архив в Истанбул, за т. нар. Дяконска снимка на Апостола, за неистините за него и семейството му, публикувани в публичното пространство, за книгата „Апостолът на свободата” от Мерсия Макдермот. 

Темите на участниците от втората част от семинара също повдигнаха важни въпроси, свързани с личността на Апостола на свободата и с опазването на паметта за него - до каква степен са повлияни републиканските идеи на Васил Левски от "Млада България", за самостоятелността на българското освободително движение, за съдбоносната първа среща на Апостола с Иван Драсов, какви са трудностите при изграждането на паметника в София, историята на Карловското ученолюбиво дружество "Васил Левски" и темите на образователната програма "Аз уча в Музей "Васил Левски".

Разгледан бе и спорният въпрос - учил ли е Дякона в Пловдивското класно епархийско училище.

Всички участници получиха сертификати за представените от тях доклади.

Студенти и преподаватели посетиха къщата на Иван Грозев, Поднесоха цветя на паметника на Апостола в Карлово.

Семинарът се организира от Национален музей „Васил Левски“ в партньорство с Фондация „Васил Левски“. Той е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски и се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?