Следвайте ни

Стотици почетоха паметта на Апостола в Карлово СНИМКИ

Ученици и студенти припомниха заветите на Васил Левски в есета за него

viber icon

Стотици граждани  почетоха Апостола на свободата Васил Левски на 18 и 19 февруари в родния му град Карлово по повод 147 години от неговата гибел. Днес на възпоминателния митинг-поклонение  пред неговия паметник дойдоха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народни представители, общински съветници, много карловци и родолюбци от региона и страната. 

По традиция на този ден пред паметника на Апостола прозвучаха одата „Левски“ от Иван Вазов и Ботевата песен „Обесването на Васил Левски“. Своето есе за Апостола прочете ученичката от 12 б клас на едноименното средно училище в Карлово Снежана Славкова.

„Ти ни завеща най-голямото предизвикателство -  да се питаме дали сме способни да превъзмогнем себе си и своето его, дали  можем да мислим за всички останали преди нас, да мислим за  България“ , са само част от силните думи в творбата на ученичката.

По-късно в националния музей „Васил Левски“ бяха обявени победителите в  Международният студентски конкурс „Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето” под патронажа на министъра на културата Боил Банов. На първо място бе класирано есето на Диляна Тончева от Великотърновския университет.

Снощи на площада пред паметника на Апостола се състоя тържествена възпоминателна церемония. Тук сме на това свято място, заключено между  двата духовни храма на Карлово, съвсем наблизо  - е гробът на неговата майка на Апостола, тази фигура над нас – символът на България, мъжът, който се превърна в символ на българския дух. Тук сме с чувството на светла тъга от неговата гибел, и на преклонение пред неговото дело, каза в встъпителното си слово  Кабаиванов. Той припомни пътя на Васил Левски от Карлово до трагичния 18 февруари. Той беше Апостола – учител, монах, военен стратег, организатор и идеолог на българската  национална революция, политически лидер в истинския смисъл на думата и държавник, каза още Кабаиванов и припомни ролята на Левски за Априлското въстание и изграждането на новата българска държава. 

Слово за Апостола произнесе областният управител Дани Каназирева.

Всеки народ има своите велики личности и своите паметни дати в историята си. Но Апостола на свободата  е само един. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички имат равни права независимо от  своята религиозна етническа принадлежност,  неговите завети, завинаги ще се пазят в съзнанието и сърцето всеки българин, отбеляза Дани Каназирева. 

Негови са думите, „Ако спечеля печеля за цял народ,  ако загубя губя само мене си“. Четем и препрочитаме думите от малкото тефтерче, много често забравяме един от заветите му „Дела трябват,  а не думи“, припомни тя.

На площад „Васил Левски“ прозвучаха любимите песни на Апостола „Достойно ест“ и „Все за тебе мисля, мамо“, изпълнени от формация „Български гласове“.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?