4020

Стотици калоферци и гости от цяла България почетоха подвига на Христо Ботев СНИМКИ

Стотици граждани - жители и гости  на Калофер, се поклониха пред подвига на Христо Ботев  в родния му град. Заедно с подвига на гениалния поет и революционер те  почетоха паметта и на хилядите българи загинали за свободата и независимостта на България в родния му град.  

Сред пристигналите в Калофер бяха един автобус хора от местния комитет "Васил Левски" с Голям Чардак. Те водеха децата и внуците си, за да им покажат музея на поета-революционер, превзел кораба "Радецки".

Чак от Монтана бяха дошли ученици от ПГ по техника и електотехника, тяхното училище носи името на Ботев, затова решили да дойдат на 2 юни в родния град на патрона на тяхното училище. Обичам стиховете на Ботев, особено "Хайдути" и "На прощаване", сподели Ирена.

Нешо Тошков и дъщеря му Нели се изкачиха до внушителния паметник на Ботев, за да видят Калофер от високо. Те споделиха, че идват често в града заради роднини, а  на 2 юни  специално за Ботев. "Родът ми е от Перущица, заради Априлското въстание се чувствам свързан и с Ботев", каза развълнуван Нешо. 

Проявите започнаха в Националния музей „Христо Ботев“, където почетна рота на 61-ва Стрямска бригада изнасе знамето на Ботевата чета, след което официалните лица – кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и общински съветници, положиха  цветя на паметниците на поета и на неговата майка Иванка Ботева.

На традиционният митинг на площада в Калофер слово произнесе кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Няма власт над тая глава, която е решила да се отдели от плещите си за свободата и благото на цялото човечеството“,  припомни той. Само тези думи да ни беше оставил щеше да ни е ясно, че тези, които тръгнаха да се жертват за България бяха решени на тази саможертва и бяха наясно, че ще я пренесат пред олтара на човечеството.

Днес 148 години след гибелта на войводата Ботев си спомняме за него с тъга, но и с много светло чувство, защото Ботев ни остави велико наследство, остави ни велики стихове, жива и остра проза, остави ни пример как се работи и как се жертва за България", добави той.

 

„Няма как, като говорим за Ботев да не отворим дума и за Апостола на свободата Васил Левски, защото и двамата приемаха свободата, като най-висшето право и благо на всеки човек, свобода народна и свобода лична. И двамата загинаха за свободата на България, те са нашите великани на духа, на действието, на паметта. Днес ние отдаваме почит и към хилядите загинали за свободата и независимостта на България. В днешния ден, за да разберем Ботев, който е обобщение на всички тези герои, който съединява в едно паметта и разстоянията трябва да си припомни две строфи  от поемата  му "Хаджи Димитър", за да го разберем и като личност", посочи Кабаиванов.

 „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Това е идеалът, Ботев задава идеала на българските революционери, за да знаят, защо жертват живота си. Следващата строфа разкрива неговия велик талант като поет:  „Настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен, гора зашуми, вятър повее, балкана пее хайдушка песен“. Днес ние прекланяме глави и пред паметта на хилядите загинали за свободата и независимостта на  България, защото те са живите въглени, от които гори и ще продължава да гори неугасващият огън на българския дух, който прави така българската нация да е жива и да е вечна“, заключи Емил Кабаиванов.

След това представителите на държавната и местната власт, военнослужещи, стотици граждани се изкачиха до мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където бяха положени венци и цветя пред паметника на героя.

Снимки: Цветана Георгиева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?