71

Стотици идват в Калофер за Мъжкото хоро, ще честват и Ботев

Стотици хора от региона и страната пристигат в Калофер на 6 януари, когато градът ще чества 175 години от рождението на гениалния поет и революционер Христо Ботев. На този ден е и прочутото Мъжко хоро, което калоферци играят в ледените води на Тунджа по случай Богоявление.

Подготовката и за двата празника  е в ход. Първата проявата е на 5 януари, когато ученици от Средно училище „Христо Ботев ще представят спектакъла „Етюди от живота на Христо Ботев“. Началото е от 16.00 часа в залата на Националния музей „Христо Ботев“. В 17.00 часа ръководството на града, ученици и граждани ще се поклонят пред паметната плоча, поставена на мястото, където е била родната къща на Христо Ботев. Тя се намира пред църквата „Света Богородица“. Вечерта в чест на Ботев празнични илюминации  ще озарят небето над Калофер.

На 6 януари, рождената дата на поета-революционер, в Калофер ще пристигнат служебният премиер Гълъб Донев и вицепрезидента Илияна Йотова. Те ще участват в тържествения митинг-поклонение, посветен на 175 години от рождението на Христо Ботев. Проявата започва в 11.30 часа, тя е традиционна и събира стотици хора в Калофер. Също по традиция на този ден почетна рода от 61-ва Стрямска бригада полага гирлянд на славата на паметника на Христо Ботев в едноименния мемориален комплекс.

Рано сутринта калоферци ще празнуват Богоявление. Традиционното Мъжко хоро, което стана известно по цял свят, ще се извие в Тунджа в 8.00 часа. През последните години то събира над 150 участници, а местните хора настояват в него да допускат само калоферци.

Подготовката за него започна вчера следобед. А днес следобед кметът Румен Стоянов и група мъже се събират да почистят коритото на Тунжда около Черковския мост и да изградят бента, за да се образува вирът, в който свещеникът ще хвърли кръста.

Снощи участниците в хорото сложиха началото на подготовката за събитието с курбан, организиран от кмета Румен Стоянов. За втора поредна година Донка от Ямбол, която е ревностна почитателка на Мъжкото хоро, плаща ритуалното животно за курбана.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?