Следвайте ни

Столетница от Сопот видя бяла лястовица и предсказа, че пандемията си отива

viber icon

Баба Мария Павлова от Сопот изпълни 101 години. На връх рождения си ден на 22 март столетницата посрещна пратеници на кмета на града Деян Дойнов и освен с близките си, сподели празника си и с тях. Кметът пък я удостои с цвете, торта и поздравителен адрес.

Благодаря на кмета, че се е сетил, благодаря му за хубавите пожелания, зарадва се рожденичката. Аз пък ще му пратя почерпка, защото 101 години са хубав повод, отвърна на поздрава баба Мария.

Заради мерките срещу пандемията срещата на кмета на Сопот със столетницата бе дистанционна, но пък много сърдечна.

Очаквайки гости, баба Мария сама омесила пита-слънце по случай рождения си ден. Тя посрещнала представителите на общината Васко Попов и Атанас Маринов права и стояла така близо 15 минути, докато и предадат, а тя приеме поздравленията.

Болестта, дето е сполетяла човечеството, вече си отива, сподели столетница. Преди десетина дни видях бяла лястовица по пътя от Казанлък към Сопот. Бяха няколко черни, обикновени лястовици и една бяла до тях. Това е хубав знак. Освен това видях и щъркел, който лети, това още  един път показва, че болестта си отива, твърди жената.

Баба Мария е родом от казанлъшкото село Александрово. Живяла там до преди пет-шест години, когато на 95 години си отишъл от този свят нейни съпруг. Тогава дъщеря и Елена я взела при себе си в Сопот. Но Елена и мъжът е често водят майка им до Александрово. Така на връщане от там по Подбалканския път от колата тя видяла бялата лястовица, а зет и спрял и я снимал.

Баба Мария имала и необичайна среща с коронавируса. Преди месец почувствала някакво неразположение и  набързо я приели в ковид отделение на пловдивска болница. Дъщеря и, както и столетницата, били убедени, че нейното състояние не се дължи на коронавирус. И наистина, тестът се оказал отрицателен, симптомите – други и жената била преместена в друго отделение. Скоро тя се възстановила и я изписали здрава.

На тези години на столетницата и се случило на живее в апартамент. При дъщеря си Елена тя  е на втория етаж в жилищен блок в Сопот. До есента на 2020 г. сама излизала на пейката пред входа на блока. Вече три-четири месеца обаче е в апартамента, защото на пейката навън е студено. Грейне ли слънце, тя отново ще посреща хората пред блока.

Столетницата от Сопот дължи дълголетието си на своя благ нрав, на трудолюбието си и на обичта, която дава на близките и която получава от тях.  И на 101 години умът и е свеж и общува без затруднение с околните.  Баба Мария е убедена, че за хората ще настъпят по-добри дни, времето на изолация скоро ще остане зад гърба ни.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?