Следвайте ни

Стършели нападнаха Карлово и Баня, общината затвори парк

viber icon

Стършели нападнаха Карлово и още няколко селища в Подбалкана. Опасните жилещи насекоми, които могат причинят алергия и дори анафилактичен шок, летят в парк „Здраве“ в Карлово, по улиците „Липите“, „Ал. Стамболийски“, „Шипка“ и в района на училището в Баня, жители на Дъбене и околните села също алармираха за нашествието.

 Снощи след сигнал на граждани общински служители установили едно от гнездата на стършелите в стар дънер на парк „Здраве“.

Огромни летящи насекомни ни преследваха вчера преди обед по улица „Липите“ в Баня докато пазарувахме, разказа Марина  Недева от градчето. Не знам дали са точно стършели, бяха огромни, изглеждаха космати с ярка жълта окраска и бяха много на брой, не летяха като ято, а хаотично, обясни жената.

Има сигнали на граждани за стършели в Баня, аз и служители на кметството открихме гнезда в дънерите на старите липи по основните улици в града, каза кметът Стамен Гешев.

В предишни години гнезда на стършели са откривани в Карлово в цепнатини и отдушници на панелни блокове, в стари сгради и необитаеми тавани.

Топлото и влажно време е отлична среда на насекомите, със затоплянето те ще изчезнат или ще намалеят значително.

 Стършелите  са род социални оси. Някои индивиди достигат до 5,5 cm дължина. Различават се от другите видове оси по относително големия си горен край на главата и по закръглената си долна част на стомаха. Съществуват 22 вида стършели по света, както и три вида нощни стършели. Стършелите агресивно бранят гнездата си, когато са заплашени. Стършелите имат жила, които използват за да убиват плячка и за да защитават гнездата си. Ужилването от стършел е по-болезнено за човека, отколкото обикновено ужилване от оса, защото отровата на стършела съдържа голямо количество (5%) ацетилхолин.  Един стършел може да жили многократно. За разлика от пчелите, стършелите и осите не умират, след като ужилят, защото жилата не се изваждат от телата им. Хората, алергични към оси, са също алергични и към стършели. Алергичните реакции обикновено се третират с инжекция адреналин и с незабавно последващо лечение в болница. В тежки случаи, алергичните хора могат да изпаднат в анафилактичен шок и да умрат, ако не се лекуват веднага.

 

Поради опасност от инцидент, който стършелите могат да причинят,  както и заради сезона на кърлежите община Карлово затвори парк „Здраве“ в Карлово. От понеделник в продължение на три дни започва цялостна дезинсекция в общината. 

С цел  опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, от общината уведомяват населението,  че в периода от 18.05.2020 г. до 20.05.2020 г. ще се извърши дезинсекция на зелените площи на територията на община Карлово.

          Използваният инсектицид е включен в Регистъра на Министерство на здравеопазването за разрешените биоцидни препарати - “БИОТЕК C/S.

         Третирането ще се извършва в интервалите от 05:00 ч. до 11:00 ч. и от 19:30 ч. до 24:00 ч., съгласно горецитираната Наредба.

         До всеки обработен обект ще бъдат поставени указателни надписи с текст: “Внимание! Пръскано е с отрова” и отбелязани дата на пръскането и карантинния период.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?