46

Старото ръководство: ВМЗ - Сопот е на печалба, заплатите може да скочат с 20%

С новите назначения във ВМЗ Никола Стоянов търси реванш, коментира досегашният председател на Съвета на директорите Мариян Йовчев

ВМЗ е в стабилно състояние, дружеството е на печалба от 48 милиона и не се води към фалит. Това заяви на пресконференция в Сопот председателя на Съвета на директорите на най-голямото държавно дружество за производство на боеприпаси у нас Мариян Йовчев. Той посочи, че за първото тримесечие, когато начело на ВМЗ е Иван Стоенчев ВМЗ генерира загуба в размер на 1.6 милиона лева.  Министърът на икономиката Никола Стоянов търси реванш за ВМЗ, това е причината за неговите действия и изказванията му, подчерта Йовчев.

Той заедно с изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов и зам.-директорът по човешки ресурси Георги Цветков дадоха пресконференция, на която отчетоха положителни резултати в производство, социалната дейност и условията на труд. Пресконференцията се състоя ден след като Никола Стоянов смени ръководството на Държавната консолидационна компания,  която е принципал на ВМЗ, и назначи отново за изпълнителен директор на ВМЗ инж. Иван Стоенчев.

Без да са поканени Стоенчев и шефът на ДКК Венцислав Димитров  дойдоха във ВМЗ в обявения час на пресконференцията и поискаха да говорят пред журналиститe.След кратки изявления, които вървяха едновременно в една и съща зала, все пак бе зачетено  правото на  Мариян Йовчев и досегашния директор Иван Иванов и екипът да направят своето изложение.

Опитах се да разбера какъв експерт е Никола Стоянов и в коя област, но не можах да разгадая, коментира Мариян Йовчев. Важното е, че президентът Румен Радев знае какъв експерт е и затова два пъти вече го назначава -през ноември за председател на Съвета на директорите на ВМЗ "Сопот", а сега за служебен министър. Действително Никола Стоянов е подходящ за тази длъжност защото е лично мотивиран за отмъщение, заяви Йовчев.

Йовчев отговори и на твърдението на министър Никола Стоянов, че сега е време да се правят инвестиции, а ВМЗ  пропуска тази възможност. Според Йовчев обаче редица машини се нуждаят от сериозен ремонт. "Аз лично се ужасих в какви условия работят работниците. Работната заплата беше подигравателно ниска, увеличихме я с 200 лв., увеличихме и ваучерите на храна. В настоящия момент предприятието има възможност да увеличи заплатите с около 20%".

Заварих немотивиран състав от работници и служители, сега положението е съвсем различно, подчерта досегашният изпълнителен директор Иван Иванов. Той обърна внимание на лошите условия на труд във ВМЗ, с чието подобряване се е заел. В цеховете и складовете с готова продукция вали дъжд, налага да се спира производство, за да не стане късо съединение, посочи той. От днес започна изпълнението на строителната програма за ремонт на покривите, допълни Иванов.

След повишаване на заплатите и осигуряване на социалния пакет интересът за работа във ВМЗ нарасна. Само за два месеца за назначени 190 човека, допълни Иванов. По повод изказванията на министър Никола Стоянов относно производството на ВМЗ Иванов посочи, че има разлика между произведена продукция и реализирана продукция, и че в това отношение за последните два месеца ситуацията във много добра.

В хода на пресконференцията стана ясно, че досегашното ръководството е успяло да предоговори превоза на работници при много по-добри за дружеството условия. Като пример бе посочен маршрутът Сопот-Карлово-кв. Сушица.  Било е договорено заплащане по 7.62 км, докато Иванов е предоговорил транспортът да е 1.62 лв. на км, разликата е впечатляваща, допълни той.

Ако г-н Стоенчев бъде вписан в Търговския регистър като изпълнителен директор, аз му желая успех, заяви Иванов.

Не съм политик, аз съм експерт, заяви веднага след това инж. Иван Стоенчев. Той отхвърли част от твърденията за лоши битови условия и посочи, че се ръководи изцяло от интересите на дружеството. Тази сутрин в 9.00 часа ДАНС влезе в ДКК и започна проверка заради управлението на ВМЗ - това пък съобщи изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров и отказа повече информация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Dimitar

Dimitar

21.08.2022 | 19:12

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. Свържете се по имейл. [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?