3906

Старейшините в Сопот осветляват предишния мандат със серия питания към новия кмет

Общинският съвет в Сопот стартира дейността си с поредица от питания към новия кмет на общината. Те бяха зададени устно в залата, а авторите им са от почти всички партии и коалиции в местния парламент.  По правилник отговорите на питанията ще бъдат дадени от кмета Станислав Стоенчев  писмено и устно на следващото заседание и те ще дадат ясна картина за наследството, което екипът на Деян Дойнов оставя, както и отговори на въпроси, които бяха повод за чести сблъсъци в предходния мандат на Общинския съвет.

Председателката на ОбС Нели Пенева от ПП ГЕРБ, която бе на този пост и в предишния мандат, поиска да разбере защо са завишени с 30 885 лева средствата за паспортизация и енергийно обследване на сградите, определени за саниране, при положение, че в предходния мандат местният парламент гласува за това 600 000 лева. Пенева попита дали това не нарушава ли финансовата дисциплина.

Както „Марица“ писа през януари и март тази година 600 000 лева  бяха отпуснати като заемообразни средства на собствениците на многофамилни жилищи. Пенева поиска още да разбере и каква е наличността на парите в общината към 9.11.2023 г. в параграф „Местни дейности“ по отчета за касово изпълнение на бюджета.

Съветниците от групата на “Обединени за община Сопот” също отправиха питания към кмета Станислав Стоенчев.  Мартин Грънчарски поиска информация за това какви средства са необходими за изграждането на два броя мостови съоръжения по река Мурла, за които има гласувани пари от ОбС - Сопот в размер на 18 000 лева, и къде се намират те, както и за друго мостово съоръжение на р. Манастирска, за което също има гласувани пари за изготвянето на технически проект.

Колко съдебни дела са водени от Община Сопот и какъв е размерът на адвокатските хонорари, изплатени от администрацията от 2016 година до сега, попита Маринела Стоянова от „БСП за България“.

Сагата за сложните отношения между Община Сопот и фирмата „Шато вале де роз“ продължи и на това заседание на ОбС. Съветници от групата на бившия кмет Деян Дойнов „Бъдеще за родината“, също отправиха няколко питания. Колко граждански, административни и изпълнителни дела са образувани със страни Община Сопот и дружеството “Шато вале де роз”, както и какъв е изходът от тези дела, попита Антонина Цочева също от групата „Бъдеще за родината“.

Бившият кмет Деян Дойнов продължи темата с питането  получен ли е документ в Община Сопот от 23.08.2023 г. от Дирекция „Поземлени отношения и комасация“ към Министерството на земеделието и храните, установяващ дали имот на Винарска изба „Розова долина“ в Баня е земеделски или не е и как е приобщена част от него в полза на „Шато вале де Роз“, както и дали тази част  не е била заграбена общинска собственост в нарушение на Закона за собствеността.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?