2374

Станка и Бойчо от Каравелово: Не искаме помощ от държавата, нека виновните да платят всички щети

Не искам помощ от държавата, какво може да ми даде тя! Дома ми, изграден в продължение на много години, обзаведен и оборудван малко по малко, според събраните пари, вече го няма. Всичко е в тинята, в калта. Искам прокуратурата да установи коя е причината за това бедствие, кой го е допуснал. И този, който е виновен, да си понесе последствията, той за заплати щетите. Това сподели пред „Марица“ Станка Димитрова от Каравелово. Според нея причината за бедствието не е обилният дъжд. Колкото и голямо количество валеж да пада от небето, той ще се разлее настрани, но няма да се концентрира в една точка. Някъде извън селото по дерето е имало бент - може би от дървета, които са заприщили водата. Тя се е събрала в коритото, помела е преградата и е тръгнала надолу със страшна сила, твърди Станка. Затова жената е непримирима - иска да се разкрият виновниците за бедствието.

Семейната наследствена къща на Станка и Бойчо се намира на брега на реката Татлъ дере, която наводни близо 100 къщи в селото. Домът е строен през далечната 1975 г. Преди няколко години двамата със съпруга си решили да я ремонтират и обзаведат, за да може, като се пенсионират, да се приберат от София и да живеят на село. Сега Станка все още е в столицата, а Бойчо работи в Карлово и всеки ден пътува до София. На фаталния 2 септември нямало никой в къщата в Каравелово. Пристигнали вечерта, но не било възможно да влязат. Едва в неделя, почти три дни след потопа, успели да се доберат до двора. Техен съсед, багерист, отворил пътека от улицата до входната врата на къщата.

Цялото кухненско обзавеждане днес лежи в двуметров слой тиня в двора. Там са новите пералня и миялна, два климатика, които още са в кашоните, така и недочакали монтаж. В калта са нова печка за вграждане с керамични плотове, стара шевна машина, още електрическа печка и микровълнова фурна. Затрупани с мръсотия са диван, матраци, столове, дюшемето.

Два дни доброволци помагали за разчистването на опустошения дом. Изгребвали кал, разчиствали двора заедно с багериста. Помощта им е безценна, споделя Станка. Тя и Бойчо са благодарни на семейство от Габрово, което първо се притекло на помощ. "От шока, от объркването при вида на дома ни, от който останаха само голите стени, не помня дали тези хора си казаха имената. Те видели репортаж по телевизията в събота сутринта. Грабнали лопати и кофи и пристигнаха в Калофер", разказва Станка.

Всяка такава помощ  е незабравима, безценна, споделят съпрузите. Бойчо пък не спира да благодари на съседа си, който, освен че изгребва тинята от двора, успял да им намери квартира у свои близки в Климент. Така те вече не пътуват както миналата седмица всеки ден до София.

Помагачите от София: Участвали сме в много мисии, но такова опустошение не сме  виждали

Цяла седмица, от първия ден след потопа, в Каравелово действа малка ударна група доброволци. Шестимата младежи и мъже са  от София. Пътуват до Каравелово всеки ден. До сряда вечерта бяха отводнили 20 къщи.  Вчера отводниха още две от тези покрай Татлъ дере и продължават нататък, обясни ръководителят им.  

Те са доброволците от АДРА - международна мрежа за подпомагане при бедствия, която обхваща 128 държави. В Каравелово са успели да спасят много мебели и техника. "Ние сме във връзка с хората с багерите и те ни казват къде има нужда от ръчен труд", обяснява техният ръководител.

Доволен съм, че от тинята извадихме почти целия набор инструменти на местен майстор, посочва доброволецът. Един от хората, на които помогнали, е Ангел Деспотов. Неговата къща също е на брега на Татлъ дере. Двуметрова вълна напълнила стаите с тиня, пясък, кал и клони.

"Участвал съм в много инициативи, включително и в конвоиране на хуманитарна помощ до Украйна. Това е четвъртото наводнение в България, след което оказваме помощ. Били сме в Цар Калоян, Разградско, в Три водици, в Мизия, в Добрич. Но такова нещо не съм виждал. Такова опустошение, толкова щети дори не съм си представял, че е възможно да има", признава ръководителят на групата доброволци, който отказа да каже името си.

 

Доброволци разнасят с джипове продукти от врата на врата

Тайван Врачев и Станислава Стоянова прекъснали лятната си почивка, за да помогнат на хората от Каравелово. Станислава е от селото, но домът ѝ не е пострадал от наводнението. Това я накарало да помогне на своите съселяни. С личния джип на Тайван, който е от Сопот, вчера те обикаляха от къща на къща и разнасяха до пострадалите семейства неща от първа необходимост- вода, храна и санитарни материали. Разпитваха кой от какво има нужда и бързаха да им го осигурят. Правели това още от първия ден, щом разбрали за бедствието, сполетяло селото. По същия начин помагат още много доброволци, които са дошли с високопроходими коли.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Дърварите, държавата...

Дърварите, държавата...

09.09.2022 | 15:38

И още нещо. За затоплянето на климата. Досега, когато става дума за тоз пусти климат, масовият българин, му минава от едното ухо и през другото и отива в космоса. Горе долу както и в войната в Украйна - глобалното затопляне тях не ги засяга, щом ПРЯКО не ги удра по джоба и по спокойствието. И политици, и профсъюзи и не знам си кой си плюеха против Фотоволтаичните електроцентрали и ревяха и реват за Централите на въглища. Всички гледат на оная, гадната Европа (същата, дето ни изсипа десетки милиарди евро помощи), дето им налага мерки за борба с последствията от климата, и на НАТО, дето им налага високи изисквания за въоръжение и бойна готовност, като на врагове. Много късогледо. Ама за всичко всеки си плаща. И хитрия Андрешко ще си плати. И си плаща. И все някой друг му е виновен.

Отговори
3 0
Дърварите, държавата...

Дърварите, държавата...

09.09.2022 | 15:25

До момента не е доказана никаква незаконна сеч. Журналисти на бТВ и други отдавна се втурнаха по следите на такава, с дронове, и заснемане на място, но за съжаление на всички любители на конспирацията, няма никакви следи за каквато и да била сеч, нито законна, нито незаконна. Репортажите, професионално направени, показват, че просеките в гората, видими с просто око от километри, са в с следствие на много голям порой. естествено образувани. Всеки който твърди нещо за незаконна сеч, пише глупости. Посредствените хора първо поразяват с уста и с "перо", после мислят, какво са надробили. И никога не се извиняват. Те винаги са прави... Дааа. А накрая наистина ще се окаже, че виновна е природата. Със затоплянето на климата зачестяват и екстремните климатични явления. Целият ми житейски опит и информацията до момента сочи натам. Но малкия човек, дето все смята, че е прецакан от някой, няма да повярва. Че България има проблем с правовия ред, че има тук и там слаб контрол, че на много места липсва превенция, и тя не е дело само на кмета, а на ВСИЧКИ в тези села, въобще не отричам. Но да се изговарят купища глупости предварително, ей тъй, само по усет и предварителна нагласа, хич не ми харесва. А най-грозно ми се вижда ултра неблагодарно и неадекватно поведение. Като човек, дето е живял в Германия, трябва да ви кажа, че държавата и обществото (доброволците) много добре реагираха на трагедията и действията им заслужават БЛАГОДАРНОСТ и ПОХВАЛА.

Отговори
4 0
Едно и също

Едно и също

09.09.2022 | 12:58

Когато дърварите започнат да си почистват остатъците и да засаждат нови дръвчета вместо да оставят мазало след себе си, тогава ще спрем да плачем на прокурорите, които и без това нищо няма да свършат. Догодина същото ни чака от сега го знам.

Отговори
12 0
Бойко VS Киро-докато световни лидери козируват на Борисов,само Лена

Бойко VS Киро-докато световни лидери козируват на Борисов,само Лена

09.09.2022 | 12:16

Лена уважи Петков край парапета (видео) ХИТ В МРЕЖАТА: https://pik.bg/%D1%85%D0%B8%D1%82-%D0%B2-%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-vs-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%BE---%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B8--news1127552.html

Отговори
4 5
за съжаление е така

за съжаление е така

09.09.2022 | 12:01

Станке, искаш невъзможното душо. България е единнственната държава в света в която, каквото и да се случи виновни няма. Има само потърпевши. Българска реалност, какво да правиш...

Отговори
11 6
Ами ако няма виновни?

Ами ако няма виновни?

09.09.2022 | 11:41

Вина, виновни? Може би Господ виновен, задето прати толкова много дъжд там. Определено пороя не в е следствеие на обезлесяване. Преди 140 години там не е имало нито едно дърво. Стара планина е залесена изкуствено от държавата България и от българи-лесничеи и една целите е била именно да се предпазят хората от наводнения. Човешкия фактор тук, ако има вина, то е заради глобалното затопляне и промяната на климата, което води все по-екстремни климатични явления. Та предлагам на Станчо и Бойка да поискат обезщетение от Господ или причинителите на глобалното затоплане или сключат застраховка имущество занапред. Или да приемат помощите от държавата и помощта и и тази на доброволците с благодарност. С БЛАГОДАРНОСТ. А не "храни куче да те лае" - типична гадна балканска черта.

Отговори
5 15
Glasnews.bg Ето я истината

Glasnews.bg Ето я истината

09.09.2022 | 11:41

https://glasnews.bg/balgariia/oplyuvat-kmetitsata-karavelovo-che-nishto-ne-pravila-ne-e-491881/ Оплюват кметицата на Каравелово, че нищо не правила. Не е вярно! GlasNews.bg 20:00 08.09.22 0 13569 Оплюват кметицата на Каравелово, че нищо не правила. Не е вярно! Преди броени дни се появи информация, която разбуни духовете. Коментар в мрежата гласеше следното: "Ако ходите в Каравелово, не се свързвайте с кметицата. Спирайте пред първата къща, която видите и попитайте с какво да помогнете". Мъж твърдеше, че според кметицата нямало нужда от помощ. Въпросната информация повдигна много въпроси и накара доброволци, а и не само, да се запитат какъв кмет трябва да си, за да не мислиш за селото и за жителите на Каравелово особено в подобна бедстваща ситуация. Не слушайте кметицата на Каравелово, хората имат нужда от помощ Днес екипът ни попадна на контра мнение, което представя кметицата Славка Червенкова в добра светлина. За срещата си с Червенкова разказа Мариана Димитрова. "Тя говори, остана без глас, а аз плачех!", пише Мариана в социалната мрежа. Ето какво гласи цялата публикация: "Хора, по неволя се "запознах" с Кметицата на село Каравелово! Запознах в кавички, защото не ѝ зная името, но докато чакахме 20, 30 минути заедно пред една специализирана болнична аптека, тя не свали телефона от ухото си, не спря да координира, да дава препоръки, знаеше поименно всички от селото, знаеше кой имал количка, кой нямал лопата, в коя къща има хидрофор, кои хора да настанят у еди кой си, коя баня да ползват другите... Тя говори, остана без глас, а аз плачех! Обаждаха ѝ се за доставка за дарения, тя благодареше, после звънеше на друг и казваше част дарението да иде при тези деца, другата час при бай някой (поименно), защото на него в момента точно това му липсвало! Почувствах се нищожна, безпомощна, а тя ме успокоява и вика: "Още не можем да овладеем реката да влезе в коритото, но и с този ад ще се справим! Ще мине и това, жалко, че двама човека (поименно ги назова) не можаха да преживеят бедствието и си отидоха от мъка (починали)". И след секунда пак: "да пратиш количка на бай еди кой си. Аз там съм настанила 9 човека, ти прати тези четирима - (поиненно) в къщата на еди кой си, там има вода в чешмата и е сух етажа"... И така си тръгна почти без глас, като не пропусна да ни благодари за подкрепата, на аптекарката специално благодари, че е била снощи да чисти в с. Каравелово, като доброволец и питаше в коя махала и пак поиненно назова хората, пораженията знаеше и с каква техника разполагали там! Поклон Госпожо Кмет на село Каравелово!" Много вероятно е кметицата на селото да е била афектирана от дадена ситуация в момента, когато доброволци са я попитали дали има нужда от помощ в Каравелово и затова тя да е отвърнала с думите, че нямат нужда. А дали реално е реагирала по този начин - можем само да гадаем. Иначе в коментарите под публикацията на Марияна Димитрова се включиха много хора, които изразиха адмирации и респект към Славка Червенкова. "Така е! В други групи я оплюват, че нищо не правела - но аз съм свидетел не се спира. Браво на г-жа Червенкова!", пише Оливия. "Такъв човек, като кметицата на Каравелово трябва да е министър председател. Само човек,който милее за хората може да ръководи страната ни!", гласи коментар на Мария Мановска.

Отговори
5 1
Докога ние,българите,сами ще спасяваме себе си?

Докога ние,българите,сами ще спасяваме себе си?

09.09.2022 | 11:23

Да се намерят виновните и да си заплатят за безотговорността.По-некадърно правителство от това предното никога не е имало.И толкова нагло крадене на пари и безхаберие.Да си понесат последствията.

Отговори
12 3
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

09.09.2022 | 11:31

В този регион там ВСИЧКИ КМЕТОВЕ са или Гербаджии (комунисти), или руски "патриоти" (комунисти) или бесепари (комунисти)! Така че да си ги ИЗБИРАТ ПАК и да чакат ОПРАВИЯ!

Отговори
10 9
А,не бе

А,не бе

09.09.2022 | 11:51

За престъпници като вашите Киро и Асен,няма да гласуваме!Хайде..към кауша!

Отговори
11 7

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?