Следвайте ни

Спешна среща в Карлово за кризата с лекарите

viber icon

В Карлово утре решават проблема с оставките на лекарите от МБАЛ „Д-р Киро Попов“, които бяха подадени изненадващо в петък около обяд, причината бе отварянето на втори спешен кабинет по решение на Медицинския щаб  към Областния оперативен щаб.  

Кметът д-р Емил Кабаиванов събира утре на среща страните по възникналия проблем – управителя на болницата д-р Христо Пелев, председателя на Общинския съвет, председателя на комисията по здравеопазване в ОбС и представители на лекарите. 

Ще обсъдим възможността проблемът да бъде решен като осигурим максимално добро здравно обслужване на жителите от региона и в същото време лекарите да не бъдат свръх натоварени, както те  заявиха пред вас и както посочиха в своето писмо, изпратено до общината и институциите, заяви пред „Марица“ д-р Емил Кабаиванов.

Конфликтът с лекарите в карловската болница възникна в петък, ден след като бе обявено официално, че в Карлово отваря спешен кабинет с 24-часов режим на работа.

Медиците обаче реагираха светкавично срещу това, тъй като върху тях пада ангажимента да дават дежурства в него. Според тях този кабинет дублира изцяло дейността на Спешна помощ и се явява посредник между Спешна помощ и болницата. В същото време от началото на извънредното положение действа и  кабинет за COVID-19, в който консултациите отново дават лекарите от болницата.

Имахме събрание на членовете на Българския лекарски съюз и обсъдихме ситуацията, заяви д-р Дориана Маринова, неонатолог и председател карловската организация на БЛС. Ние, лекарите в болницата покриваме 24 часа работата в отделенията. Даваме консултации в Спешна помощ, когато това се наложи, освен това даваме консултации и в новия кабинет за COVID-19.  Физически не можем да издържим. Има и финансова страна – този нов спешен кабинет ще трябва да се издържа от приходи на болницата от клиничните пътеки, които в тази ситуация са силно намалели, посочи д-р Маринова.

От доста години спешните случаи от региона търсят помощ както в неотложната помощ „Евромед“, с която личните лекари имат сключен договор, така и в Спешна помощ. Що се отнася до случаите, които изискват хирургическа намеса при катастрофи и сериозни травми, тогава екип на Спешна помощ ги транспортира направо в пловдивски болници, тъй като в Карлово няма хирургическо отделение поради липса на такъв екип.

Убеден съм, че има решение, проблемът не е толкова сложен, колкото изглежда на пръв поглед, заяви Кабаиванов и увери, че ще изслуша внимателно всички страни и аргументи преди да бъде предложено решение.

 

 

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?