Следвайте ни

Мечкарев: Бащата и синът са имали шанс, спасителите минали на 200 м от тях

viber icon

Тодор Мечкарев откри тази сутрин телата на загиналите в Балкана Атанас Пенчев /42/  и  17-годишния му син Андриан. Дългогодишният планински спасител от Калофер намери труповете тази сутрин в долния край на Параджишка поляна на около 80 метра от оградата на вододайната зона на Калофер.  

Според Тодор двамата са имали шанс да оцелеят.

В издирвателната акция, която се проведе на 6, 7 и 8 февраури, планинските спасители са минали на около 200 метра от бащата и сина, ала не са ги забелязали.

Времето беше много лошо, условията бяха много тежки, припомни Тодор Мечкарев. Бащата и момчето се били приютили край корените на огромно дърво. Близо до тях  Мечкарев намерил раницата им, а извън нея бутилка от литър половина, пълна с вода. След това аз изкарах шефа на калоферския отряд  и двама-трима от спасителите, каза Мечкарев.

В момента сме на около 80 метра от мястото, обясни пред „Марица“ Тодор Мечкарев. Сега спасителите ограждат с ленти терена.  Подготвяме място за транспортиране на телата. Те вече си знаят какво да правят.

70-годишният планинар излязъл тази сутрин  с мисията да открие телата на бащата и момчето, след като вчера следобед с него разговарял началника на ПСС – Пловдив Георги Стамов с молба на помогне в издирването.

Ето целия разказ на спасителя Тодор Мечкарев:

Живея във вила близо до Паниците, тази сутрин тръгнах нагоре и след десет минути ги намерих.  Бяха съвсем  близо до вододайната зона на Калофер, в ниската част на Параджишка поляна. До едно голямо дърво, където са търсили подслон и завет - там са останали. Раниците им бяха до това дърво, а те малко по-надолу  в едно сухо дере, дълбочко, там са се приютили и там са загинали.

Били са изтощени, движили са  се около 20 часа от връх Ботев надолу. Когато са слизали са стигнали до едни табели, на които пише „За връх Ботев“. И в тая мъгла са помислили, че започва спускането и са искали да слязат до река Тунджа. Малко по-рано са започна да се спускат и са се объркали.

Имали са голям шанс да оцелеят, защото там  са седели на завет в ниското. Зад корените на това дърво са свалили раниците, там има бутилка вода литър и половина, видях я извадена от раницата. Там са били дълго време и са се надявали за помощ. Ала времето беше много лошо. Знам това, защото аз живея на  вилата.

 Аз съм планински спасител от 1971 година, но от няколко години не ме търсят за акции. Тази сутрин поех само заради  шефа на Планинска спасителна служба – Пловдив Георги Стамов, с когото се познаваме от много години. Само той дойде  да ми се обади, никой друг не ме потърси в тази акция. Има млади спасители, а никой не идва да пита. А по това трасе 14 години пеша сме ходили до Ботев връх,  познавам го като дланта си, знам на пръсти всичко. Младите са самонадеяни, не искат ни  акъл да им даваме, нито нищо. Като ми се обади Георги Стамов, казах, че  ще отида и ще проверя.“

Тодор Мечкарев е участвал в  издирването на десетки хора в планината. Имаше едно момче Миро, което беше тръгнало с велосипед към Ботев, спомня си Мечкарев. На 200 метра от него ме върнаха карловските спасители – Христо  беше с куче. Вика ми, бай Тошо, всичко сме проверили. А той на 200 метра над нас. Пътят се знаеше, и него можеше да открием навреме“.

Мечкарев търсил и тримата младежи,  които цяла седмица бяха издирвани в Стара планина.  Сам обикалял с джипа си Балкана си, родителите на момчетат нощували в неговата вила. Но идо ден днешен но до ден днешен ни родители, нито момчета са се обадили едно благодаря поне да кажат.

Тодор Мечкарев е на 70 години, здрав и силен като скала, познава пръстите кто дланите на ръцете си. Но младите  вече го смятат за остарял да участва в акции. Но той  е готов да помогне винаги, дори само да го попитат.  Когато се опитал  за колоездача  Миро да каже нещо му казали  „Всеки къл дава, не се бъркай“. И от  стариа спасител и планинар се обидил.  А тогава е единия от братята си  ходили  да търсят.

Дълги години съм работил на връх Ботев – от 18-годишен в продължение на 37 години до  2005 година, докато се пенсионирах, разказва Мечкарев. Работил на телевизионната  станция на връх Ботев.  14 години  минавал по трасето от Параджика до връх Ботев пеш. А  после  25 години със снегоходни машини. Всяка  седмица изкарвал със снегоходна машина персонала до телевизионната станция на връх Ботев. Хубаво, лошо време – изкарвал съм ги до върха. Толкова години без да се изложим в професията, спомня си тодор Мечкарев.

 Той открил костите на човек, изчезнал в Балкана преди 18 години. В Джендема намерил останките  на човек, издирван дълго време. Било пак по време на  тържества за Левски.  Спасил  двама от колегите си, изгубени в  Стара планина.

 Но най-често за съжаление откриваме телата на загиналите – затрупани от сняг, от лавини. Рядко оцелява човек в жестоките условия на планината, споделя Тодор Мечкарев. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Иван

20.02.2020 | 08:59

Толкова неграмотно написано, поне не го е прочела преди да го публикува. Ама то така е като си купуват дипломите, после цял свят се смее с тях !

Отговори
2 0

МаитПа

19.02.2020 | 23:21

Тая статия може да я разбереш само ако си циганин .Колко неграмотно, евала....

Отговори
4 1

Катрин

19.02.2020 | 22:30

Майко мила що за правопис..що за неграмотност, що за отношение към тази уважавана професия журналист!? Такива статии трябва да се изхвърлят автоматично от инет пространството!!!

Отговори
12 3

Васил

19.02.2020 | 21:58

Потресаваща неграмотност на автора на статията!Написана е на ниво "ром завършил втори клас"!

Отговори
19 3

Петя

19.02.2020 | 20:16

Как е възможно толкова много грешки, грешки, грешки при набиране на текст и изразяване?

Отговори
19 1

Делибалтов

19.02.2020 | 20:16

Цветанке, Цветанкеее...! Да вземеш да си редактираш малко статията!

Отговори
19 2

Мим

19.02.2020 | 20:08

Интересна статия, но много неграмотно написана.

Отговори
20 1

Самозванци

19.02.2020 | 16:16

Има едни приказки - за ценността на възрастните хора и техния опит...Явно никой от дамозванците-спасители, че и от военните, не са ги чели..а горките хора си отидоха мърцина....

Отговори
30 5

дии

19.02.2020 | 15:44

познава пръстите кто дланите на ръцете си „Всеки къл дава, не се бъркай“ И от стариа спасител и планинар се обидил. А тогава е единия от братята си ходили да търсят. Изключително неграмотно написана статия. Авторката явно е ползвала Гугъл преводач – един гащи плява.

Отговори
53 3

Да бе да

19.02.2020 | 16:13

И от какъв език е "превеждaла", та използвала Гугъл преводача???? По-скоро от бързане и без платен редактор, такива глупости се получават...

Отговори
31 1

Смях

19.02.2020 | 20:42

Какво бързане? Ми тя, момата, не знае български, бе.....И никаква мисъл в главата не й тече...Какъв преводач? От цигански ли се е опитала да превежда? БГ филилогия била завършила....Хахахахахаха, да закриват катедрата в Пловдивския....Трагедия.

Отговори
13 2

Смях

19.02.2020 | 20:44

Неграмотна, ама пише.... Друг е въпроса как и на какъв език. Пълен цирк.

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?