Следвайте ни

Спасиха мъж от бяла смърт под връх Ботев

viber icon

Планински спасители изведоха мъж от леден капан край връх Ботев в Стара планина.  С цената на огромни усилия те спасиха живота на туриста.

Изкачването на най-опасната част на Стара планина в зимни условия и лекомисленото поведение  там е поредният случай, който поставя на риск живота на хората, ангажирани с издирването и спасяването, коментира кметът на Калофер Румен Стоянов. Само преди месец в района връх Жълтец загина мъж от Варна, припомни началникът на карловския спасителен отряд Христо Стаматов.  

В късните часове на 10 февруари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал от разтревожена млада жена, която обяснява, че няма връзка с приятеля си, предприел изкачване към заслон „Ботев” през хижа „Плевен”. Планинските спасители започват да събират информация за неговото местонахождение. Последната връзка с него е направена от баща му малко преди 2 часа през нощта – синът му е дезориентиран, но все още в стабилно физическо състояние.


Рано сутринта на 11 февруари са организирани две групи от планински спасители – от Троян и от Калофер, които да тръгнат едновременно от север и юг към заслон „Ботев”. Успоредно с това през централата на ПСС е задействана процедура за локализиране на телефона му от мобилния оператор.


Около 10:30 ч. е получено съобщение от дежурния метеоролог в ХМС на вр. „Ботев”, че виждат човек в посока вр. „Жълтец”, който се движи бавно и неориентирано. Управителят на туристическата спалня на вр. Ботев взема решение, въпреки силния вятър, да слезе със ски към заслона и да му помогне до идването на спасителите. В този момент е отправена молба към Виваком за използване на снегоходната машина, обслужваща станцията на вр. Ботев, с която спасителният екип от Калофер да се придвижи по-бързо и да евакуира пострадалия, тъй като прогнозата е за рязко влошаване на времето.


Управителят на туристическата спалня насочва туриста към заслона, съветва го да се преоблече със сухи и топли дрехи и му дава вода. Вероятно поради стреса от прекараната навън нощ и хипотермията, пострадалия твърдо настоява, че желае да остане през следващите няколко дни на заслона, за да изпълни намеренията си – да снима филм.
Малко по-късно двама планински спасители от Троян достигат до заслона, където го заварват почти заспал, но също не успяват да го накарат да тръгне надолу. Запалват му печката, за да се стопли и да изчака идването на снегоходната машина с екипа на ПСС от Калофер, които с цената на много усилия успяват да го убедят да тръгне с тях, за да го откарат при близките му, които го очакват в м. „Паниците” до Калофер.
Планинската спасителна служба при БЧК изказва огромни благодарности на всички, оказали помощ по време на акцията – на управителя на туристическата спалня на вр. „Ботев”, на Виваком – НУРТС и на водача на снегоходната машина, на дежурния метеоролог на вр. „Ботев” и, не на последно място, на своите доброволни и щатни служители от отрядите в Троян, Калофер и Карлово.

ПСС предупреждава всички туристи, че прогнозата е за влошаване на времето. Очаква се рязко снижаване на температурите и снеговалеж по високите части на планините. Много е важно да се подхожда с особено внимание. Движенето трябва да става изцяло по маркираните зимни маршрути, с подходяща за зимната планина екипировка, с предварително проучване, ранно тръгване и със заредени телефони. Информирайте близки и приятели за целта и маршрута и не надценявайте собствените си сили и възможности.


Пожелаваме Ви хубави почивни дни, прекарани разумно и безопасно.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иво

Иво

12.02.2021 | 16:56

Близките му да го заведат на лекар! И да си пие хапчетата тоя човек!

Отговори
4 0
стефчо

стефчо

12.02.2021 | 14:34

Поредния един от хилядите овчи мозъци.. Сега да го осъдят 10 бона за спасителната акция ,и да чака съдия изълнител!

Отговори
16 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?