2374

Сопотненци казаха „да“ на нов кредит за стари дългове

Със заема от фонд „ФЛАГ“ ЕАД ще се изплати финансова корекция на проекта за водния цикъл на Сопот

Гражданите на Сопот казаха „Да“ на предложението на кмета Деян Дойнов общината да изтегли нов заем от фонд „ФЛАГ“ ЕАД в размер на 179 823 лева. Средствата са необходими, за да може Община Сопот да разплати окончатeлно плащанията си по финансова корекция за проекта за обновяване на водния сектор, реализиран основно с европейски средства по ОП „Околна среда“ през периода 2012-2015 г. по време на кмета Веселин Личев.

В хода на изпълнението на проекта за „Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на град Сопот“  ОП „Околна среда“ налага финансова корекция на община Сопот.

В продължение на 6-7 години нашият екип работи усилено, за да успеем да намалим глобата по този проект от 1 210 336 лева на 414 836 лв., а след това  и  на 179 823 лева, посочи  по време на общественото обсъждане кметът на Сопот Деян Дойнов. Това ни коства изключително много работа и огромни усилия, обясни той.

Има два начина да платим тази сума, обясни заместник-кметът Николай Новаков. Единият вариант е да отрежем изпълнението на някои дейности, които се финансират от местните приходи – обзавеждането на новото кметство в Анево, ремонт на покрива на пенсионерския клуб, помощите за новородено дете в Сопот.  Другият вариант е да  теглим кредит от фонд „ФЛАГ“ ЕАД.

Ръководителите на пенсионерските клубове в Сопот и гражданите единодушно подкрепиха предложението на Деян Дойнов  и екипа му общината да поиска заем от фонд „ФЛАГ“. Участващите в обсъждането общински съветници от групата „Бъдеще за община Сопот Фратьо Куртев, Яна Тодорова  и Павел Итев, както и  Любомир Джапаров  от СДС също заявиха, че заемът е добрият вариант за решаване на проблема.

Като финансист подкрепям категорично  вземането на заем, когато това е за развитието на общината, заяви Любомир Джапаров.  Община Сопот има ниска кредитна задлъжнялост на базата на планираните бюджетни приходи. Това ще позволи спокойно да вземем такъв кредит и приключим с разплащанията по този проект, които продължават вече няколко години, обобщи той.

Предстои кметът Деян Дойнов да внесе предложението за нов заем от фонд „ФЛАГ“ в Общинския съвет. Предложението е заемът да се изплаща десет години при фиксирана лихва.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?