71

Сопот удвоява броя на сградите, предложени за саниране

Община Сопот се готви да удвои броя на жилищните блокове, които да бъдат санирани по процедурата за подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния фонд, която дава Националният план за възстановяване  и устойчивост.  Малката подбалканска община  е решена да изпревари други райони в областта и страната с помощта, която оказва на сдруженията на собственици и качеството на организацията.

Това стана ясно снощи на събрание по покана на кмета на Сопот Деян Дойнов, в което участваха неговият екип, общински съветници и сдружения на собствениците.

Община Сопот се стреми да включи в програмата за саниране около 30 жилищни блока, вместо около 15, които първоначално бяха предвидени. Броят не е окончателен, той бе определен на базата на сумата от 15 милиона лева, която община Сопот получава за тази цел по Плана за възстановяване и устойчивост. По предложение на кмета Деян Дойнов Общинският съвет вече реши да бъдат предоставени заемообразно 300 000 лева на сдруженията на собствениците като помощ за изготвяне на технически паспорти на сградите.

Интересът към санирането в Сопот е огромен. Поне една трета от населението на града живее в жилищни блокове в квартал „Сарая“, изграден през 80-те години на миналия век. Екипът на Дойнов отделя голямо внимание на благоустрояването на тази част на града, а сега и на обновяване на жилищните блокове. В същото време за много кратко време в града бяха сформирани над 30 сдружения на собствениците. От тях 27 вече имат регистрация  и са получили Булстат, пет са в процес на регистрация, а още няколко се подготвят.

Общината има намерение да увеличи броя на жилищните сгради, които да бъдат включени в програмата. Шанс за това дава фактът, че Сопот попада в категорията „селски общини“, където конкуренцията за финансиране е по-малка, а нейните темпове и нивото на подготовка по-високи, коментира заместник-кметът Николай Новаков. Затова предложението на кмета Дойнов е да поиска  Общинският съвет да одобри още 280 000 лева за заемообразно предоставяне на средства на още 15 сдружения на собствениците. Той потърси за това съгласието на съгражданите си.

Общинските съветници Анелия Бочева и Фратьо Куртев заявиха още на събранието подкрепата си за това предложение. Бочева призова съгражданите си да присъстват на заседанията на Общинския съвет и да наблюдават директно работата на съветниците. А присъстващите над 100 жители на Сопот, членове на сдруженията на собственици, също единодушно заявиха, че са съгласни общината да задели тези пари от бюджета си, за да се даде възможност на повече сдружения да подготвят техническите паспорти и да се включат в програмата за саниране.

Предстои още тази седмица кметът на Сопот да внесе докладна записка с това предложение и тя да бъде обсъдена в Общинския съвет. Ако Сопот успее да включи в програмата за саниране 30, вместо 15 жилищни сгради, това категорично ще промени качество на живот на няколко хиляди жители, обитаващи блоковете от 80-те години, обобщи заместник-кметът на Сопот Николай Новаков.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?