2374

Сопот стори поклон на Иван Вазов по случай 101 години от неговата кончина

Сопот почете днес патриархът на българската литература Иван Вазов по случай 101 години от неговата кончина. Кметът на община Сопот Деян Дойнов, представители на културни институции, учебни заведения, гости и граждани поднесоха венци и цветя в знак на почит и уважение към най-големия български писател.

На  22 септември  1921 година от земния си път си отива народният поет Иван Вазов. Израснал в родния си град Сопот, младият Вазов е възпитан в духа на патриархалните ценности и любовта към България, припомни директорът на къща-музей "Иван Вазов" в Сопот Борислава Петрова. Въпреки че баща му се опитва да го насочи към търговията, талантът и желанието на сина му вземат връх и той започва да се занимава с литература още като младеж. През целия си съзнателен живот Иван Вазов никога не е криел, че основен "герой" в неговите произведения е българщината. Той увековечава личности като Кочо Честименски, опълченците на Шипка, Панайот Волов, Георги Бенковски и цяла плеяда българи, дали живота си за свободата на Отечеството. Днес, благодарение на него, ние можем да разберем още по-добре ентусиазмът на българите в навечерието на Априлското въстание, забравата на героите в следосвобожденска България и скръбта, налегнала българското общество след двете национални катастрофи, отбеляза още Борислава Петрова. В чисто литературно отношение заслугите на Вазов също са огромни - той въвежда редица стилове, непознати дотогава на българската общественост. С цялостното си творчество Иван Вазов напълно заслужава прозвището си Патриарх на българската литература, допълни тя.
По този повод в експозиционната зала на музея е представена  създадената през миналата 2021г. мобилна изложба "Един век слава, завет и безсмъртие".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?