46
Следвайте ни

Сопот спаси за бюджета 222 хил. лв. от глоба за проект на бившата управа

Ще поискаме прокурорска проверка за работата на бившия кмет и екипа, работили по проекта  през 2012-2013 година, заяви заместник-кметът на Сопот Николай Новаков

viber icon

Община Сопот успя да предоговори финансова корекция по стар проект от 2012-2013 г. и постигна споразумение с Министерство на финансите и Министерството на регионалното развитие да изплати санкция 80% по-ниска, от наложената от управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Така финансовата корекция, наложена на община Сопот,  бе намалена от 276 878 лева на 55 375  лева, което е от много голямо  значение за бюджета на Сопот.   Споразумението е било подписано на 10 декември тази година.

Това съобщи на пресконференция кметът на подбалканската община Деян Дойнов. Става въпрос за проект с висока степен на енергийна ефективност, който се отнася за два блока на детска градина „Роза“, единият от които е детска ясли, детските градини „Слънчево детство“ и „Приказен свят“ и начално училище „Неделя Петкова“. Проектът е бил финансиран от ОП „Региони в растеж 2007-2013“. През 2012 г. община Сопот е била бенефициент по този проект, като за неговата реализация е получила над 1 200 000 лева.  Финансовата корекция е била наложена на община Сопот с решение на управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ от 28 март 2012 г., но не е била обжалвана от тогавашната администрация, нито е била изплатена, става ясно от подписаното споразумение.

След 2015 г., когато този екип пое управлението на общината след спечелени избори, се оказа, че проектът не е изпълнен, липсваха два от котлите за отоплителната система, припомни заместник-кметът Николай Новаков. Ако общината не беше продължила работата по него, щетата щеше да бъде около 3 милиона лева, допълни той. Новаков припомни още, че в хода изпълнението на този проект от предишния екип на местната власт, МРРБ е направило запори на община Сопот. Освен това, за да реализира проекта за енергийна ефективност на детските градини и НУ „Неделя Петкова“ пак предишното ръководство е теглило банков кредит в размер на 411 хиляди лева, който не е бил обслужван.

Сега пред общината стои проблемът да изплати корекцията от 55 375 лева, посочи още Новаков. Той заяви, че нарушенията, които превърнаха изпълнението на този проект в близо десетгодишна сага, са сериозно основание администрацията да поиска прокурорска проверка  по случая. Заместник-кметът допълни, че в екипа, който е работил по проекта, е сегашният председател на Общинския съвет Нели Пенева.

 

.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?