1553

Сопот ще намалява данъците и ще запушва пробойни в бюджета

Намерения за намаляване на размера на местните данъци и такси обяви на пресконференция кметът на Сопот Станислав Стоенчев.  /На снимката./

За целта е необходим един месец за обществено обсъждане на предложението за новите данъци, което администрацията ще направи, коментира Стоенчев като обясни, че технологичното време за тази промяна е много малка. На национално ниво ще бъдат актуализирани данъчните оценки на имотите, което ще доведе до ново вдигане на данъците, допълни още кметът на Сопот. Той добави, че догодина ще внесе докладна в ОбС - Сопот за намаляване на данъчната ставката, за да се компенсира по-високата данъчна основа и така да се стигне  до нормализиране на местните данъци и такси.

Станислав Стоенчев направи кратък преглед на финансовото състояние на общината, което е наследил от предишната управа. Той информира, че Община Сопот и фирма SKF Bearings – България АД, която е на територията на общината,  имат спечелен проект пред МРРБ за ремонт на улица „Христо Ботев“. „Парите обаче, които са били преведени по сметката на общината, липсват. Става въпрос за 961 хил. лв., заяви Стоенчев.

Същевременно  SKF Bearings – България АД е спечелило свой проект пред Министерството на иновациите и растежа за ремонт на същата улица на стойност 1,5 млн. лв. Ремонтът обаче не може да стартира, защото има двойно финансиране, заяви кметът на Сопот.

Той обясни, че в този случай община Сопот трябва да върне 961 хил. лв. на МРРБ, за да се предотврати двойното финансиране и да стартира проектът на SKF Bearings – България АД.

Станислав Стоенчев съобщи още, че със свое писмо до Министерството на финансите, предишното ръководство на общината е разсрочило теглен безлихвен заем от 800 хил. лв. като общината се е задължила да върне този заем на два транша от по 400 лева през октомври и декември 2023 г.. Тези пари също липсват, категоричен бе кметът. .

Сопот е една от четирите общини в България, които нямат гласуван бюджет за 2023 г. Поради тази причина до края на тази година новото ръководство на общината използва проекта за бюджет, входиран от предишното управление, като се стреми да компенсира дефицита от 3.1 млн. лв., с който бе предложен проекта за план-сметката на Сопот.

Станислав Стоенчев  посочи и нарушения на финансовата дисциплина. Той оповести, че бившият заместник-кмет е получавал месечна заплата в размер на 5 200 лева, което  според него е нарушение на финансовата дисциплина. Много от служителите на общината били със заплати над допустимото по закон, за което ще бъдат сезирани компетентните органи. Кметът уточни, че към днешна дата средната брутна работна заплата в общинска администрация е 2 600 лева.

Местни приходи в размер на 710 457 лв. е заварил в сметката на общината към момента на стъпването си в длъжност кметът на община Сопот Станислав Стоенчев. От тях 583 628 лв. е сумата, събрана от такса битови отпадъци, която е предназначена само за тази дейност. Средствата, с които общината разполага към този момент за всички останали дейности е едва 126829 лв.

Станислав Стоенчев обобщи, че общо задълженията на община Сопот са около 9 милиона лева, в това число влизат дефицитът в бюджета 3.1 млн. лв., дължимите към МРРБ  961 хил. лв., заем към Министерството на финансите в размер на 800 хил. лв., задължения за заплатите на общинските съветници около 550 хил. лв., 300 хиляди за ремонта на площад „Иван Вазов“ и стари кредити около 3.5 млн. лв.

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?