49
Следвайте ни

Сопот почита 100 години от смъртта на Иван Вазов с две изложби

viber icon

 Сопот отбелязва 100 години от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод едноименният музей представя изложбата „Един век слава, завет и безсмъртие“, съобщи директорът на къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот Борислава Петрова.

Изложбата съдържа снимки и документи, с които се отбелязва кончината на народния поет – словото на Елин Пелин и други видни писатели, съвременници на Вазов, спомените на племенницата му Събка Фетваджиева,  думите, произнесени от негови близки. В таблата са включени и документални снимки, и фотоси от любимите на Вазов места.

Експозицията ще бъде отворена на 22 септември и входът в музея през този ден ще е безплатен. През целия ден на стена ще вървят видеоматериали, озвучени с Вазовите текстове – стихотворения, есета, разкази.

Междувременно къща-музей „Иван Вазов“ – Сопот  отбелязва  100 години от кончината на Иван Вазов с още една своя фото-документална изложба. Тя е подредена в музея на народния поет в Берковица и е под наслов „В рояка спомени свещени“. Изложбата е подготвена по случай 170 години от рождението на Иван Вазов и 86 години от възстановяване на родната му къща в Сопот.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?