Следвайте ни

Сопот почете Иван Вазов със слова и венци СНИМКИ

viber icon

Сопот чества днес 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Десетки хора се събраха на площада около неговия паметник в родния му град. Там застана е почетна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

 Ние често се обръщаме към Вазов, търсим го, когато  сме в трудни моменти, цитираме Вазов, когото искаме да покажем  висок патриотизъм  и сила на духа, обръщаме се към Вазов, за да покажем силата на българската нация.   В  песните му търсим и  българската реч, и българския дух, и мъдростта  и силата.  Това заяви в словото си  кметът на Сопот Деян Дойнов.

По традиция на 9 юли, рождената на народния поет специален комитет връчва Вазова награда за литература. Тази година с приза е удостоен поетът Борис Христов. Лауреатът обаче отсъства от церемонията заради ограниченията, свързани с коронавируса. Кметът на Сопот предаде статуетката и грамотата, съпъстващи наградата на доц. Григорий Вазов, родственик а народния поет, който да ги предаде на Борис Христов.

Дойнов връчи и детска Вазова  награда. Тази година с нея бе удостоен ученикът от Сопот Станислав Стоянов. Призът му се дава за популяризиране на Вазовото творчество и активна рецитаторска  дейност.

По-късно кратка церемония събра съгражданите на Вазов и гостите около вековната топола – един от символите на Сопот. Дървото  отскоро има нов живот. По инициатива на кмета то  бе превърната в малка библиотека. От миналия ден там вече  има книги, подредени върху лавици. А кметът на Сопот също постави там томче с Вазови творби.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?