Следвайте ни

Сопот иска опрощаване на глоба по стар проект на бившата управа

Финансовата корекция от 332 000 лева е наложена за лошото изпълнение на европейски проект за енергийна ефективност

viber icon

Община Сопот иска опрощаване на близо 300 хиляди лева за наложена финансова корекция по европейски проект, изпълняван от бившата управа. На своето последно заседание Общинският съвет в града на Вазов даде съгласието си администрацията да подготви споразумение с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ и Министерство на финансите за опрощаване на 80 процента от глобата за лошото изпълнение на проекта.

Проектът  е за енергийна ефективност на детските градини в Сопот, той е бил спечелен и изпълняван в мандата 2011-2015 година при друг управленски екип на общината. Според проекта е трябвало да бъдат подменени котлите за парното отопление на забавачниците. Котли обаче няма, посочи заместник-кметът Николай Новаков. А фирмата, с която е бил сключен договорът за изпълнение на проекта, е същата, която в онези години е правила ремонт на читалище „Иван Вазов“ в града. Скоро след този ремонт се оказа, че покривът на читалището тече, а от това сцената е повредена сериозно.

Финансовата корекция на проекта за детските градини, наложена от Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ е в размер на 332 000 лева. Бюджетът на Сопот не може да плати тази сума, общината ще фалира, категоричен  е заместник-кметът Николай Новаков.

Може да водим дела срещу наложената финансова корекция, но имаме също така възможност да поискаме опрощаване, без да имаме 100-процентова гаранция, че ще  го получим, коментира още той.

Решението дали ще опрости част от глобата по проекта ще е на министъра на финансите. Ако  той даде съгласието си да бъдат опростени 80 процента, които представляват около 276 000 лева, общината ще трябва да плати останалите 20 процента.

Според заместник-кмета Николай Новаков община Сопот е била водена умишлено до този финансов ад, в който я завари екипът на Деян Дойнов и  от който тя се опитва да излезе.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?