Следвайте ни

Снимат филм за карловския индустриалец Иван Грозев

Съратник на Васил Левски, председател на Окръжния съвет в Пловдив, кмет на София, той е един от строителите на нова България

viber icon

Карловецът Иван Грозев, една от най-ярките личности на Българското възраждане и Следосвобожденска България, ще бъде увековечен във филм. Той ще носи заглавието „Патриарха  на градежа“, което напълно съответства на живота и делото му. Филмът е дело на Българската търговско-промишлена палата и Five Star Media Group и ще бъде представен пред широката публика в началото на септември. Официалната премиера ще се състои в „Дом на киното“ в София, след това ще тръгне по екраните в столицата и страната. Филмът е посветен на 125 години от учредяването на БТПП, чийто пръв председател е Иван Грозев. Част от снимките са направени в Карлово.

Режисьор на филма е Степан Поляков. „От решаващо значение в подобни начинания е това да откриеш подходящите партньори, с които да реализираш пълноценно идеите си", подчерта председателят на  Българската търговско-промишлена палата  Цветан Симеонов.

Това е поредният жест, който БТПП прави към своя първи основател и първи председател. Преди три години БТПП купи къщата на Иван Грозев в Карлово и реставрира я в автентичния и вид. Къщата бе открита официално през октомври 2019 година. В нея е уредена експозиция, която представя живота на този забележителен карловец.

Иван Грозев е легендарна и емблематична личност, живял е в две епохи и оставил светла диря. Роден е в Карлово. Грозев е роден в Карлово. Учи във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград.

През 1872-1874 година работи по строежа на железопътните линии на барон Хирш. По същото време построява вълненотекстилна фабрика в родния си град, която работи до Руско-турската война от 1877-1878 г.

Веднага след Освобождението Грозев служи в администрацията като председател на Пловдивския окръжен съвет. В продължение на 4 години (1879-1883) е секретар на Градския съвет в  Карлово.

От 1884 г. насетне се заема с широко предприемачество. През същата година наема държавната каменовъглена мина в Мошино и я експлоатира до 1892 г. През 1885 г. основава Българско строително дружество „Ив. Грозев и съдружие“, което изпълнява редица държавни поръчки през следващите години, включително завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд-София-Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул.

Грозев е кмет на София от 1894 до 1895 година. В периода 1904-1908 оглавява Софийската търговско-индустриална камара. След 1906 г. се намесва и в банковия бизнес като акционер и член на управителния съвет на Износно-вносна банка.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?