Следвайте ни

Словото на Вазов събра учители от Сопот и Прага

viber icon

Буквите на Кирил и Методий и словото на Иван Вазов събраха във вълнуваща виртуална среща учители от Сопот и Прага. Тя бе посветена на  24 май - празника на славянската писменост и на българската просвета и култура.  В глобалната мрежа се срещнаха учителите от ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот и колегите им от Българското  средно училище „Д-р Петър Берон“ в чешката столица.

Инициатор за онлайн връзката бе  Мария Носикова, директор на училището в Прага, провокирана от писмо на  Иванка Киркова – началник на РУО - Пловдив, в отговор на призива на министъра на образованието и науката  Красимир Вълчев, да се отбележи наближаващият празник. Поканата бе приета от директора на ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот  Катя Адърска, ръководител и педагог със силен възрожденски дух.

Учителите от Прага поканиха на виртуална разходка в своето училище колегите си от Сопот. Видяхме изцяло обновено училище,  красивите кабинети с естетически и поучителни акценти, разказа за „Марица“ Катя Адърска. Развълнувахме се до сълзи, когато в кабинета по български език и литература грейна Вазовото стихотворение „Обичам те, българска реч“. После колегите от  Прага припомниха позабравения факт, че чешкият художник Иван Мърквичка е авторът на илюстрациите на първото издание на романа „Под игото“. Както и,  че чешки пътешественици са описали красотата на Розовата долина и Сопот във времето на Възраждането.

Учителите от Сопот отговориха  от двора на бащината къща на Иван Вазов, запазил възрожденската обстановка, описана в първите страници на „Под игото“. От там, край вадата със старопланинска вода и до бухлатите чемшири, прозвучаха стиховете  на Вазовото „Език свещен на моите деди“,  изпълнени от учителите от ПГ „Ген. Владимир Заимов“. Учителката Гинка Проданова съобщи един малко известен факт – Иван Вазов е един от седемте носители на най-голямото отличие на Царство България, ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методи“ . Като единственото гражданско лице, лауреат на този орден,  след смъртта му държавата отказва да си върне ценния предмет, както е прието по статут, а го оставя на неговите наследници с мотива, че Иван Вазов  има необикновена заслуга към България. Вазов е този, които вече век и половина ни кара да  помним, че „и ний сме дали нещо на света, и на вси славяни книги да четат.“

Учителите от „Д-р Петър Берон“ показаха интересен  филм за Златна Прага, в който акцентите са паметниците, посветени на светите братя Кирил и Методий. Единият от тях е прочутата скулптурната композиция на двамата братя на Карловия мост, другите два са  катедралните храмове – католически и православен, носещи техните имена.

Училището от Сопот представи филм с постиженията на своите ученици през последните години в обучението и професионалната реализация, в извънкласните  изяви в спортните, литературните, театралните и танцовите състезания, конкурси и концерти.

Виртуалната среща поднесе още две изненади на участниците в нея. Оказа че,  учителката в Диана Кръстенова от българското училище в Прага е възпитаничка на ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот. Втората изненада бе участието на  учителя Теодоси Теодосиев, златният учител на България в тази среща. Пожеланията по случай 24 чай остави без дъх участниците в срещата.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?