Следвайте ни

Словото на Вазов събра учители от Сопот и Прага

viber icon

Буквите на Кирил и Методий и словото на Иван Вазов събраха във вълнуваща виртуална среща учители от Сопот и Прага. Тя бе посветена на  24 май - празника на славянската писменост и на българската просвета и култура.  В глобалната мрежа се срещнаха учителите от ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот и колегите им от Българското  средно училище „Д-р Петър Берон“ в чешката столица.

Инициатор за онлайн връзката бе  Мария Носикова, директор на училището в Прага, провокирана от писмо на  Иванка Киркова – началник на РУО - Пловдив, в отговор на призива на министъра на образованието и науката  Красимир Вълчев, да се отбележи наближаващият празник. Поканата бе приета от директора на ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот  Катя Адърска, ръководител и педагог със силен възрожденски дух.

Учителите от Прага поканиха на виртуална разходка в своето училище колегите си от Сопот. Видяхме изцяло обновено училище,  красивите кабинети с естетически и поучителни акценти, разказа за „Марица“ Катя Адърска. Развълнувахме се до сълзи, когато в кабинета по български език и литература грейна Вазовото стихотворение „Обичам те, българска реч“. После колегите от  Прага припомниха позабравения факт, че чешкият художник Иван Мърквичка е авторът на илюстрациите на първото издание на романа „Под игото“. Както и,  че чешки пътешественици са описали красотата на Розовата долина и Сопот във времето на Възраждането.

Учителите от Сопот отговориха  от двора на бащината къща на Иван Вазов, запазил възрожденската обстановка, описана в първите страници на „Под игото“. От там, край вадата със старопланинска вода и до бухлатите чемшири, прозвучаха стиховете  на Вазовото „Език свещен на моите деди“,  изпълнени от учителите от ПГ „Ген. Владимир Заимов“. Учителката Гинка Проданова съобщи един малко известен факт – Иван Вазов е един от седемте носители на най-голямото отличие на Царство България, ордена „Св. св. равноапостоли Кирил и Методи“ . Като единственото гражданско лице, лауреат на този орден,  след смъртта му държавата отказва да си върне ценния предмет, както е прието по статут, а го оставя на неговите наследници с мотива, че Иван Вазов  има необикновена заслуга към България. Вазов е този, които вече век и половина ни кара да  помним, че „и ний сме дали нещо на света, и на вси славяни книги да четат.“

Учителите от „Д-р Петър Берон“ показаха интересен  филм за Златна Прага, в който акцентите са паметниците, посветени на светите братя Кирил и Методий. Единият от тях е прочутата скулптурната композиция на двамата братя на Карловия мост, другите два са  катедралните храмове – католически и православен, носещи техните имена.

Училището от Сопот представи филм с постиженията на своите ученици през последните години в обучението и професионалната реализация, в извънкласните  изяви в спортните, литературните, театралните и танцовите състезания, конкурси и концерти.

Виртуалната среща поднесе още две изненади на участниците в нея. Оказа че,  учителката в Диана Кръстенова от българското училище в Прага е възпитаничка на ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот. Втората изненада бе участието на  учителя Теодоси Теодосиев, златният учител на България в тази среща. Пожеланията по случай 24 чай остави без дъх участниците в срещата.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?