2374

След потопа: Мародери плъзнаха из карловските села, търсят се доброволци за охрана

В пострадалите карловски села има належаща нужда от доброволци, които освен да разчистват, да се включат в доставянето на храна и вода до откъснатите семейства. Зачестяват обаче сигналите за мародери, които обикалят и ограбват къщите на хората, затова в социалните мрежи се появиха призиви за помощ, предаде БНТ. 

Всеки, който има възможност може да отиде на място в което и да е от пострадалите села и да помогне, тъй като ситуацията продължава да е тежка.

"Пострадалите семейства на първо време продължават да имат нужда от доброволци за разчистването на кал и боклуци от дворовете. Имаме нужда и от нова инициатива заради многото зачестили кражби и мародери, които обикалят къщите. Призоваваме доброволци - задължително местни жители , които да патрулират вечер с полицията, защото познават и могат много по-лесно да разпознаят съмнителни лица и външни хора", обясни координаторът на местния кризисен щаб в Каравелово.

Хората се оплакват, че изчезват всякакви вещи - от метал, събиран за вторични суровини, през лопати и колички, до компютри.

Заради набезите полицията е предложила местни жители да се включат в нощните патрули из селата. Има нужда от доброволци, които да разнасят вода и храна. Засега има храна, но все пак има нужда от още бутилирана вода, храна в консерви, спално бельо - чаршафи, завивки, възглавници, матраци. Има голяма нужда от нови дрехи, чорапи и обувки.

Тъй като детската градина в Каравелово също има щети, децата ще бъдат извозвани до филиала в Карлово, където ще започнат учебната година. Детското заведение има нужда от 20 легла, освен това маси, столове, играчки.

Жителите на другото наводнено село Слатина пък се оплакаха, че заради отнесения от стихията мост, който свързва двете части на селото, няма как да бъдат извозени боклуците. В контейнерите има и умрели животни и местните се притесняват от зарази. 

"Това е единствената силна връзка, главният път на селото. Работим бързо по изчистването на моста и дерето, за да се сложи някакво временно съоръжение, през което да преминават хората", обясни пред bTV кметът на Слатина Петър Делков. 

По думите му има няколко къщи, които все още нямат ток, но това трябва да се случи в следващите дни.

"Комбинирани багери и самосвали са съсредоточени в разчистването на пясъка от коритото на реката, защото се получават наноси и не спира от Балкана да влече пясък и пръст", каза Делков. Реката вече е в коритото си, но е важно финалното разчистване да стане преди уикенда, когато се очакват нови валежи.

Столичанинът Васил Василев дари цялата си пенсия на бедстващите в Карловско. Тъй като все още работи, мъжът решава да се откаже от месечния си приход в името на това да помогне на другите.

"Искам да изкажа моето съпричастие и към всички страдащи. В контекста на това, че аз физически не бих могъл да помогна, за да се включа директно в това разчистване и подпомагане, съм решил в името на доброто призовавам всички мои съграждани зад граница, в граница и отвсякъде където могат, да изпратят колкото могат и каквито средства могат", каза пред БНТ мъжът.

Васил Василев се надява по този начин да провокира хората да последват примера му. "Нека този път ние да дадем на държавата и да помогнем на нашите хора", призова той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?