След изборите кметът на Кръстевич потегля за София да докара вода за селото

Кметът на хисарското село Кръстевич потегля за София към министерства и ведомства веднага след  парламентарните избори, за да поиска категорично решаване на проблема с питейната вода. Тодор Стоев е решен да остане пред вратите на МРРБ, а дори и пред Министерския съвет за среща с  бъдещия премиер, докато не започне изграждането на нов водоизточник в Кръстевич. Ако трябва ще стоя и нощем пред вратите на министъра и премиера, но докато не се реши въпросът няма да се върна, отсече кметът.

От 1 юли Кръстевич е без вода, селото е на 4-часов режим – сутрин от 6.00 до 10.00 часа вода имат жителите на горния край на селото, вечер от 17.00 до 21.00 часа, тези, които живеят в долния край. Вече няколко десетилетия драмата се повтаря всяко лято, тя започва с първите засушавания.

Вода за пиене местните хора си купуват от магазина, а за миене, пране и къпане ползват вода от сондите в дворовете си. Тези, които нямат сонди и кладенци се молят на съседите да си напълнят съдовете.

Кръстевич се водоснабдява от потока Канарата  в Средна гора. Още с първите жеги водата силно намалява или изчезва и водоемът остава празен. Така близо 300 души остават на сухо.

Още в петък поисках от ВиК – Хисаря да изпратят водоноска, но  не е дошла. Вярвам, че ще изпратят, може би се бавят, защото вчера и миналия ден бяха почивни дни, коментира кметът Тодор Стоев.

Община Хисаря има готов проект за ново водохващане с довеждащ колектор и пречиствателно съоръжение в Кръстевич. Проектът е на стойност 3 милиона лева, разказа кметът. Край селото има сонда за вода, по този проект тя ще бъде отворена, ще се изгради помпена станция, която да качва водата във водоема. За този проект ще се боря в София, заяви още кметът на Кръстевич.

Кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева също заяви, че веднага след изборите на 11 юли също ще настоява пред МРРБ за финансиране и реализиране на проекта. Може и да е малко село с 250 жители, но не може тези хора да бъдат оставени без вода. Има решение на проблема, с реализирането на този проект ще се осигури вода за селото. Освен това ще бъде подменено и водопреносното  трасе от водоема до селото, обясни тя.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?