Следвайте ни

Скулпторът Димитър Рашков: Еротиката е чарът на греха

viber icon

Експозициите „Релефът“ са невероятна приказка за любовта и еротиката, разказана от големия скулптор Димитър Рашков. Творецът отбелязва 40 години творческа дейност и по този случай Общинската художествена галерия в родния му град Карлово показа двойна изложба с неговите най-нови творби. Разказите в експозициите започват от Адам и Ева, включат старогръцките богове и знаците на зодиака, бонвивани -  мъже и жени, отдадени на насладата.

От тези бронзови картини, поставени в рамки от прозорци или специално създадени обкови, е видно, че въображението на художника и ръката на скулптора са в удивително единство. И че в пластиката за него няма невъзможни неща - заявка, която Димитър Рашков прави още преди 40 години, когато представя първата си самостоятелна изложба на малка пластика.

Той си почива от восъка, от който извайва чудните си герои, с пастелите, акварелите и маслените бои. И отдава дължимото на любимите си образи от историята с монументални творби. Толкова е продуктивен, че смайва с изобилието от произведения от едната до другата изложба, при това в съвършенство във всеки детайл.

Води ме любопитството, интересът към природата и човека и желанието да изразя моите впечатления във форма или в картина, твърди Рашков. Понякога това любопитство ме отпраща в сложни лабиринти от идеи и намерения, от стремеж към съвършенство във формата, от необходимост от непрестанни знания.  Но тези търсения си остават само за художника, допълва той.

В цялото богатство на жанрове, сюжети и направления в изобразителното изкуство, на които се отдава, той остава верен на малката пластика с еротични сюжети. Еротиката е неговата визитна картичка през всичките тези 40 години. Избира я още в началото и  остава негова тема. Антични богове правят любов с митични същества, светци, омаяни от вино, повдигат полите на пищни жени, щурец или птица, пронизани от любовна стрела се устремяват към друго същество - и всичко това погледнато шеговито, закачливо, с намигване и към героите, и към публиката.

Еротиката присъства изначално в изкуството, още от най-дълбока древност, в изображенията на първите хора, припомня Димитър Рашков. Гледал съм такива творби от всички епохи, а напоследък я открих в произведения на древни и съвременни японски автори. Еротиката е радостта на любовта, чарът на греха, насладата от живота, твърди скулпторът.

Напоследък Димитър Рашков избра още една форма за своите еротични истории -релефа. И показа, че е ненадминат майстор и там. Последната му изложба „Релефът“ прилича на "Приказки от 1001 нощ".

Той създаде и няколко монументални произведения и увековечи името си и в Русия, и в родното Карлово. Бюст-паметници на братята Николай и Александър Столетови, които той извая, са поставени в Държавния университет в град Владимир в Подмосковието. Там е родовото имение на Столетови, а университетът носи името на командира на Българското опълчение генерал Николай Столетов и брат му Александър Столетов - световноизвестен физик. Университетът обяви преди година Димитър Рашков за свой почетен професор.

Да направя паметници на двамата братя Столетови, е по-отдавнашно мое желание, разказва Димитър Рашков. Още преди 15-ина години той извая бюст-паметник на генерал Столетов в родното село на своята майка Столетово. Тогавашният кмет на селото Славчо Тодоров издири и покани потомците на генерала на гости, аз също се запознах с тях, спомня си скулпторът. Преди две години Димитър Рашков дари чрез посолството на Русия у нас бюст-паметник на генерал Николай Столетов, година по-късно извая и фигура на брат му Александър. В знак на признателност ръководството на университета го покани на официалното откриване на двата паметника. От там пък върнаха жеста и дариха на карловската художествена галерия, на която Рашков е директор, творби от руски известни художници.

Рисува върху салфетки и чинии

Моливът и графитът са почти винаги между пръстите на скулптора. Рисунки върху салфетки, ресторантски чинии и случайни листове пазят доста приятели, често те са съпътствани с кратки стихове от художника.

Повечето от пейзажите Рашков рисува на пленер. Това е най-добрият, единственият начин да предам цялата емоция в творбата. Спирал съм да рисувам къде ли не - из родопските селца и махали, пред кипарисите по пътищата на Тоскана, и в Париж, навсякъде, където съм бил, разказва художникът.

Черпи сили от Балкана

За 40 години Рашков прави изложби  в най-престижните зали у нас и в Европа. Удостоиха  го с „Меча на Ромфея“ и с Наградата на Карлово. Обявиха го за почетен професор в държавен руски университет, има още десетки отличия и признания за творчеството му.

Казва, че любими са му онези места, където са приятелите му - и в Карлово, и в Търговище, и в Пловдив, и в София. Но не може без планината над Карлово - черпи сили от нея и се бори пътеките из Балкана да останат чисти.

Барелефът, който събира карловци

Скулптури на Рашков има и в родното му Карлово. През есента на 2019 година в Карлово официално бе открит барелеф на братята Евлоги и Христо Георгиев, дело на известния скулптор. Творбата е напът да се превърне в едно от най-посещаваните места в града. Ученици често се отбиват там, за да докосната ръката на Евлоги Георгиев, убедени, че това ще им донесе богатството и просперитета, които постига великият карловец.

Рашков дълго мечтае да извае фигурите на братя Георгиеви. Той прави два барелефа с  техните ликове още през 1993 година, ала след това са разбити и ограбени за скрап. Скулпторът обаче не се отказва от намерението да увековечи образите на най-големите български дарители. Той разви идеята си, събра двамата братя в нова композиция и увенча фигурите им с бронзов венец по случай 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на брат му Христо Георгиев.

По същото бреме Димитър Рашков направи барелеф на майстора на спорта Рангел Геровски, европейски и световен шампион по борба, карловец, загинал при нелеп инцидент.

Преди броени дни скулпторът спечели конкурс за паметник на художника Златю Бояджиев, който ще бъде поставен в родния му град Брезово. Това е огромна чест и отговорност, признава скулпторът.

Между големите проекти и малките пластики Димитър Рашков рисува с пастели. Създава картини от пътешествията си из Тоскана и Франция, от Испания, от мастиленосините заливи на Адриатика в Котор и Дубровник, от улиците на старо Карлово. Пейзажите от Сицилия, Русия, Франция, Германия, Чехия са рисувани винаги на място.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?