46

Скулптор приема гости в "Пещерата на магьосника"

Маестро Димитър Рашков отпразнува рождения си ден с буре нов пелин и верни приятели

С нов пелин и дузина верни приятели на 30 ноември маестро Димитър Рашков отпразнува рожден ден. Известният скулптор изпълни своята 68-ма година, а равносметката са стотици скулптурни и живописни творби, в които са вградени вдъхновението, сърцето и талантът му, изложби в галерии в България и Европа и приятели, с които споделя всичко това.

Като човек от зодия Стрелец, който обича остроумните шеги, в чест на рождения си ден Димитър Рашков пръв се поздрави с рисунка - кентавър с лицето на автора, обърнат към гърба на коня, който сам си бие камшика. Така прави цял живот - става много рано, изкачва Балкана, после слиза и започва да вае восъка, за да го превърне по-късно в бронзова статуя. Следобед работи с четката - пейзажите му са удивителна приказка от любими места и настроения. Докато си почива, рисува с пастелите или писеца. Ресторантски чинии, салфетки, бели полета на вестници, обратната страна на напечатани листове - кой ли не е скътал някъде у дома си тази вълшебни рисунки? Приятел - къде нашега, къде наистина, каза:

Пазете ги, един ден ще струват скъпо!

С рисунка на кентавър със своя лик Димитър Рашков поздрави и родените под знака на Стрелеца. Лъкът е опънат, а стрелата сочи право към целта. Изображението се появи върху белия лист за минута, а съвършенството му е неоспоримо. Серията „Стрелци“ продължава да набъбва.

И този път рожденият ден на Димитър Рашков обичайно взриви Фейсбук. Поздравленията не спират да валят дори и след празничната дата. Сред първите бе Зинаида Столетова от град Владимир в Подмосковието, Русия. Тя е съпруга на Александър Столетов, внук на ген. Николай Столетов - командир на Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война.

Тя написа: „Днес е рожденият ден на българския скулптор Димитър Рашков - автор на паметниците-бюстове на братята Николай Григоревич Столетов и Александър Григоревич Столетов, поставени във Владимир. Поздравления за майстора с благодарност, желаем здраве! До нови срещи и нови творчески успехи, скъпи приятелю!".

Бюстовете на двамата братя Столетови са сред най-значимите проекти на Димитър Рашков, посветени на бележити личности.

Преди години скулпторът извайва бюст на ген. Николай Столетов

Паметникът на спасителя на Шипка е открит в карловското село Столетово - единственото населено място в света, което носи името на прочутия генерал. Копие от този бюст Рашков подари на Държавния университет в руския град Владимир, където в наследственото имение живеят наследниците на ген. Столетов. За това и за значимата си творческа дейност Съветът на учените в университета го избра за почетен професор.

Междувременно Димитър Рашков направи бюст и на брата ген. Столетов - Александър Столетов, голям учен физик. На двамата братя е кръстен Държавният университет в град Владимир. „Още когато правих фигурата на генерала, реших, че един ден ще ги събера с брат му“, сподели тогава скулпторът.

Вече като почетен професор на университета и като автор на двете фигури, творецът бе поканен и участва в официалната церемония за откриване на паметниците на Николай и Александър Столетови.

Сред неизброимите поздравления, отправени към Димитър Рашков за рождения му ден, е и това от писателя Николай Илчевски - двамата взаимно се ценят като творци и приятели.

„Благословен в дните си и непреброим в годините си да бъдеш, маестро!“, написа певецът на българското село. Когато Рашков създаде композицията „Ръцете“, Илчевски написа вдъхновяващо есе за нея.

„Ръката може да милва, но и да отнема живот

Докато лицата лъжат, те могат да заблудят, то ръцете показват истината за човека“, сподели тогава скулпторът.   

Всяка година рожденият ден на Димитър Рашков е не само негов празник, цяла дузина близки приятели го чакат с нетърпение. Тогава е специалният ритуал на художника за годината - той отваря за първи път бурето с новия пелин. Освен майстор на живописта и скулптурата, Рашков е майстор на виното, което превръща в изкусителен пелин. Еликсирът се разлива за най-близките първо на 30 ноември, рождения му ден, а след това гостите на дома му може да опитат от него. "Какви тайни да споделям, да правиш вино е истинско тайнство",  казва Рашков.

Празненството на 30 ноември започна в „душегубката“

 - малката стаичка до ателието на художника, в която той „потъва“, докато вае восъка за малките си статуи. В сряда следобед минута подир минута тя набъбвала от хората, които идвали, а когато се пръснала от народ, голямата мъжка компания се преместила в обширното ателие.

Всички гости са много обичани, сред тях са дългогодишните верни приятели проф. Ивайло Мирчев и проф. Димитър Чолаков. „Свързват ни студентските години в Художествената академия. Във всеки възможен момент сме заедно - Мирчев е в София, Чолаков в Шумен и Търговище, но Карлово е центърът на България и най-обичайното място за събиранията“, обяснява Рашков.

Част от компанията винаги е Димитър Христов- Зоро - собственик на фирма за рамки в Карлово. Както казват неговите приятели художниците, той слага последния щрих на картините им. Те разчитат на безупречния му вкус и на знанията му за изкуството. Димитър Христов нарече ателието на Димитър Рашков „Пещерата на магьосника“ - един приказен свят, в който съжителстват малките пластики - антични герои, светци, пищни жени и мъжкари, митични същества, които продуктивният скулптор създава всеки ден, цветните пейзажи, недовършените работи.

Рожден ден като сцена от Казанзадкис - тихи мъдри приказки на близки хора, които познават живота, бурен мъжки смях и много вино, обобщи един от гостите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?